Jonasson ve Hayes CPT-AK ile tecridi görüştü

Kürt Halk Önderi’ne yönelik tecride karşı Fransa’nın Strasbourg şehrindeki direniş 142’inci gününde sürerken, bugün eski İzlanda Adalet Bakanı Ögmundur Jonasson CPT yetkilileriyle bir görüşme yaptı.

Ögmundur Jonasson ile beraberinde yer alan Amerikalı araştırmacı Connor Hayes, Öcalan’a yönelik tecride karşı sessiz kalmayı yeğleyen Avrupa Konseyi’ne (AK) bağlı İşkenceyi Önleme Komitesi (CPT) yetkilileriyle bir görüşme gerçekleştirdi.

Görüşme sonrasında tecride karşı 142 gündür açlık grevi direnişinde olan eylemcileri ziyaret eden Ögmundur Jonasson ve İngiltere’de araştırmalarına devam eden araştırmacı Connor Hayes’e HDP Avrupa Konseyi Temsilcisi Fayik Yağızay da eşlik etti.

Ziyareti sırasında  eylemcilerden Mustafa Sarıkaya ile görüşen Jonasson ve Hayes, görüşmeleri hakkında da bilgi verdi. Uzun yıllardır Kürt ve Türkler arasındaki sorunu takip ettiğini söyleyen Ögmundur Jonasson, yıllar içerisinde çok şeyin değiştiğini belirtti. Bu değişime karşın kendisinin ve Öcalan’ın halen aynı çizgide olduğunu vurgulayan Jonasson, “Her ne kadar Kürtler zor bir dönem geçirseler de, şu anda en güçlü oldukları dönemdeler. Bundan emin olun” dedi.

‘SİZLERLEYİZ!’

Açlık grevlerine değinen Jonasson, bu direnişin insanlarda bir duyarlılık ve uyanmaya yol açtığını söyledi. Eylemcilerin sağlığından endişeli olduklarını da dile getiren Jonasson, “İster eyleminizi durdurun, ister devam edin. Biz her durumda sizleri desteklemeye devam edeceğiz.

Erdoğan’ın her ne baskılarla etkisini güçlendirdiği bir dönemde olmasına rağmen toplumun örgütlenerek bu süreci durdurduklarından emin olduğunu sözlerine ekleyen Jonasson, “Eski ortakları bile şu anda Erdoğan’a karşı. Bu bile Kürtlerin direnişleri sayesinde oldu” dedi.

‘KAYGILI OLDUKLARINI GÖZLEMLEDİK’

CPT ve AK Genel Sekreterliği ile görüşmelerine dair konuşan Jonasson, ahlaki ve sorumluluk vicdani sorumluluk çerçevesinde görüşmeyi gerçekleştirdiklerini söyledi. Jonasson, “Görüşmelerde, AK ve CPT yetkililerinin açlık grevlerinin geldiği noktadan dolayı ‘kaygılı olduklarını’ gözlemledik. Açlık grevlerine Avrupa’nın sessizliğinin insanları kaygılandırdığını ve bu kurumların görevlerini yerine getiremezse, bu kurumların vicdan ve ahlak sahibi bütün insanların gözünde itibarlarını yitireceğini belirttik” diye konuştu.

Tecride karşı sessizliği nedeniyle CPT’ye yaptıkları kimi sert eleştirilerin yanlış olduğunu savunan Jonasson, “CPT’nin görev ve yetkileri sınırlı” dedi.

SAVAŞI HATIRLATTILAR

Şubat ayında CPT önünde eylem düzenleyen onlarca Kürt gencine ceza verilmesine de değinen Ögmundur Jonasson, CPT ile görüşmesinde şunları dile getirdiğini söyledi: ‘Kürdistan’da şehirler yıkıldı, insanlar katledildi. Kürt gençlerinin bir taş atmasının Kürdistan’da yaşanan savaşan karşısında hiçbir önemi yoktur.’

Jonasson, CPT’nin konuyla ilgilendiğini de dile getirdi.

Son olarak Kürt Halk Önderi’yle yapılan görüşmeden çok mutlu olduğunu ve bunun açlık grevi direnişinin sonucu olduğunu belirten Jonasson, “Sizlerle gurur duyuyorum” dedi.