Katliamlarda hayatını kaybedenler İsviçre’de anıldı

İsviçre’nin Zürih, Lozan ve Biel kentlerinde düzenlenen etkinliklerde Mart ayında gerçekleştirilen katliamlarda yaşamlarını yitirenler anıldı.

ZÜRİH: Halkların Birleşik Devrim Hareketi İsviçre'de Efrîn direnişinde yaşamını yitirenleri andı. Halkların Birleşik Devrim Hareketi (HBDH) faşist TC ordusunun Efrîne işgal girişiminde ölümsüzleşen şehitleri anma etkinliği düzenledi.

Etkinliğe HBDH bileşenlerinden DKP-BÖG, TKEP/LENİNİST, MKP, TKP-ML ve MLKP'nin yanı sıra Revolutionäre Aufbau, HDK İsviçre ve TKP-ML İsviçre katıldı.

HBDH’nin anma etkinliği DKP-BÖG savaşçıları Hüseyin Cem Özdemir, Görkem Tuğal, MLKP savaşçıları Ruhat Aşkara, Sedat Akyüz, Erdal Demirhan, TKEP/L savaşçıları Sinan Ateş, Kenan Aktaş, THKP-C/MLSPB savaşçısı Ramazan Güleken, YPG Enternasyonal savaşçıları Olivier François Jean Le Clainche, Samuel Prada Leon, Haukur Hilmarsson ve YPJ’li savascilar Avesta Xabur, Barîn Kobanê şahsında gerçekleştirildi.

Halkların Birleşik Devrim Hareketi adına yapılan bir konuşmada “Başta faşist sömürgeci Türk devleti olmak üzere, uluslararası güçlerin hakimiyet pazar çatışmasında halklarımızın katliama uğratılması, sefalete sürüklenmesinin önüne geçmek temel görevimizdir. Bunun tek yolu vardır, o da mücadeleyi her alanda yükseltmek ve onların oyununu bozmaktır. Buda devrim demektir, devrim için her türlü koşul ve ortama sahibiz. Bize düşen bunu geliştirmek, zafere taşımaktır” denildi.

İsviçreli Revolutionäre Aufbau örgütü adına yapılan konuşmada, “Biz bu savaşta yardımcı pozisyonunda değiliz, sizlerle birlikte direnişteyiz” denildi. İsviçreli örgüt, “Şehitleriniz bizimde şehitlerimiz, bu mücadele hepimizin mücadelesi, devrim hepimizin devrimidir. Biz Avrupa’da sesini çıkarmayan emperyalistlere, kapitalistlere karşı da savaşıyoruz, çünkü onlar yaşanan savaşların sorumlularıdır” diye kaydetti. Örgüt, mücadeleyi büyütmeye çağırdı.

LOZAN: Lozan halkevi lokalinde aynı amaçla bir anma gerçekleşti. MLKP, TKP/ML, MKP, NCDK-S kurumlarıyla birçok göçmen, Halepçe katliamını ve Efrin'de hayatını kaybeden YPG-YPJ, MLKP, DKP-BÖG, TKEP/L savaşçılarını andı.

Saygı duruşuyla başlayan ve sık sık “Şehid namirin” sloganları atılan anmada duygusal anlar yaşandı. Sinevizyon gösterimi ile devam edilen anmada tek tek kurumlar ve örgütler adına konuşmalar yapıldı. Katliamlarda ve direnişlerde hayatını kaybedenler anılırken, bu saldırılar karşısında devrimcilere, komünistlere ve Avrupa'da yaşayan tüm duyarlı demokratlara büyük görev ve sorumluluklar düştüğü ifade edildi.

BİEL: NCDK-S Biel lokalinde gerçekleştirilen anma etkinliği de “devrim şehitleri” anısına bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. 16 Mart 1988'de düzenlediği kimyasal saldırıda binlerce insanın hayatını kaybettiği Halepçe katliamı, 16 Mart 1978 günü İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi önünde 7 öğrencinin katledilmesi ve 41 öğrencinin de yaralanmasıyla sonuçlanan Beyazıt katliamı, 12 Mart 1995 tarihinde 17 yaşamını yitirdiği Gazi Mahallesi katliamıyla işgalci Türk devleti ve çetelerinin Efrin’de gerçekleştirdiği katliamlarda yaşamını yitirenler anıldı. Kürt halkına yönelik katliamların devletler geleneği haline getirildiğine dikkat çekilen anma “Şehit namirin” sloganıyla sonlandırıldı.