KCDK-E bileşenlenleri Öcalan’a Özgürlük Nöbeti’ni devretti

Avrupa’daki Kürt kurum temsilcileri Öcalan’a Özgürlük Nöbeti’ndeki 5’inci günün ardından nöbeti PYD’lilere devrederken, Kürtlerin bu en uzun soluklu eylemi kararlılıkla devam edecek.

25 Haziran 2012’den bu yana Fransa’nın Strasbourg şehrindeki Avrupa Konseyi (AK) önünde devam eden Öcalan’a Özgürlük Nöbeti’ni Pazar günü PYD’liler devralırken, Pazartesi gününden bu yana ise, Avrupa Kürt Demokratik Toplum Kongresi (KCDK-E) bünyesindeki kurumların eşbaşkanları nöbette yerlerini almışlardı.

Eylemlerinin 5’inci gününde de oldukça aktif bir şekilde Öcalan’ın özgürlüğü için bilgilendirmeler yapan kurum temsilcileri, çok sayıda bildiri dağıtmıştı. Dün Özgürlük Nöbeti’ndeki eylemlerini sonlandıran kurum temsilcileri, 5 gün içinde binlerce kişiye ulaşarak, Öcalan’ın durumu ve mücadelesini anlatmışlardı.

KCDK-E bileşenlerinin dün sone eren eylemine Fransa, Almanya ve İsviçre’nin çeşitli kentlerinden gelen Kürdistanlı ve Türkiyeliler de destek ziyaretinde bulunurken, bugünden itibaren ise yine PYD üyesi eyleme devam ediyor.

PYD’liler nöbeti yarın Almanya’dan gelecek Kürdistanlı başka bir gruba devredecek.

YOĞUN BİR ŞEKİLDE TARTIŞMALAR YÜRÜTÜLDÜ

KCDK-E bünyesindeki kurumlarının eşbaşkanları düzeyinde katıldığı 5 günlük bu destek eyleminde değişik aralıklarla yapılan kısa toplantılarda Kürdistan’daki son durum ve AKP faşizmine karşı verilen direniş üzerine değerlendirmelerde bulunuldu. Ayrıca Öcalan’ın özgürlüğüne yönelik eylemlere ve yapılabileceklere dair görüşler paylaşıldı.

Yine çevrede bulunan AK, İşkenceyi Önleme Komitesi (CPT) gibi kurumların sorumlulukları ve neler yapılması gerektiği hatırlatıldı.

7’İNCİ YILINA GİRDİ

Öcalan’a Özgürlük Nöbeti, 25 Haziran 2012’de Öcalan’a yönelik ağır tecrite dur demek ve özgürlüğüne yönelik duyarlılık oluşturmak amacıyla başlatılmıştı. Eylemin öncesinde Şubat 2012’de Cenevre’den Strasbourg’a uzun yürüyüş düzenlenmiş, Mart ve Nisan aylarında ise 52 gün süren bir açlık grevi düzenlenmişti. Bu açlık grevine Avrupa’daki çok sayıda kurum temsilcisi ve siyasetçi katılmıştı.

Daha sonra başlayan Öcalan’a Özgürlük Nöbeti’nde geride kalan 6 yılda sayıları yüz binlerle ifade edilen bildiri, kitapçık ve broşür dağıtılırken, Öcalan’ın görüşleri neredeyse dünyanın onlarca ülkesinden insanlara ulaştırılmıştı.

Nöbet eylemine bugüne kadar 314 grup içerisinde 2 bine yakın kişi katılım gösterirken, sanatçılar, siyasetçiler, medya çalışanları ve Avrupalı Kürt dostları bizzat nöbette yerlerini almıştı.