KDP-Türkiye işbirliği ve boşaltılan köyler Fransız medyasında

Ouest-France gazetesi, Türk devletinin Güney Kürdistan'a yönelik işgal saldırıları ile KDP'nin askeri sevkiyatları ve halka yönelik baskılarına yer verdi.

Sylvain Mercadier imzalı haberde, Güney Kürdistan'daki "kirli savaşın" bedelini sivillerin ödediğine dikkat çekildi.

FÜZE SALDIRISINDA ÜÇ YEĞENİ YARALANDI

Sidekan üzerindeki Bradost bölgesindeki Mêrgêreş köyündeki evini terk etmek zorunda kalan ileri yaştaki Süleyman, köyünden geçen yaz çıkmak zorunda kaldığını belirtiyor: "İlk füze saldırısı bahçelerimizi ateşe verdi. Yeğenlerim yangını söndürmek için çıktılar. İkinci füze saldırısında her üçü da yaralandı. Aralarından biri bacağını kaybetti. Her şeyimizi yitirdik."

Süleyman, saldırıdan dolayı travma yaşadıklarını ve tamamen boşaltılan Mêrgêreş'e bir daha dönmediklerini anlatıyor.

Süleyman gibi binlerce kişi dağlık alanlardaki evlerini terk etmek zorunda kalmış.

'SALDIRI SIRASINDA BÖLGEDE TEK BİR PKK'Lİ YOKTU'

Gazete, "Komşu Suriye'deki kaostan yararlanan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan PKK'nin arka üstlerine karşı operasyonlarını yoğunlaştırdı" derken özellikle insansız hava araçlarının hareketliliğine ve sivilleri hedef alan saldırılarına dikkat çekti.

Süleyman'ın yeğeni Xoşewi, "Saldırının olduğu gün Mêrgêreş'te tek bir savaşçı yoktu. PKK, evlerden uzakta ormanda kalıyor" diyor.

YARALI KARDEŞLER ENDİŞELİ

Xoşevi, kardeşi Muhacir ve aileleri ile birlikte komşu kent Soran'a yerleşmişler. Burada acele ile bir ev inşa etmişler. Ömür boyu sakat kalan her iki kardeş, geleceklerinden endişeli: "Ev için borçlandık. Çocuklarımızın eğitimini bile sağlayamıyoruz. Hükümet (Kürt hükümeti) hiçbir zaman bize yardıma gelmedi."

Xoşewi ve Muhacir, yaz aylarında düzenlenen saldırıda yaralanmışlar.

CEZASIZLIKTAN EMİN OLAN TÜRK ORDUSU KASIP KAVURUYOR

"Cezasızlığından emin olan Türk ordusu ortalığı kasıp kavuruyor" diyen gazete, Bradost bölgesinde bir çok çobanın Türk askerlerinin hedefi olarak yaralandığını belirtiyor. Gazete Türk askerlerinin kendi mevzilerine yaklaşan, hayvan sürüleri dahil olmak üzere her şeye ateş açtığını belirtiyor.

BİR AİLE YOK EDİLDİ, SORUŞTURMA BİLE AÇILMADI

Sidekan sakini Hama, "Geçen yıl, 20 göçebeden oluşan bir aile, hava saldırısında kırıp geçirildi. Soruşturma bile açılmadı" dedi.

Gazete ise "İster hesaplansınlar iste unutulsunlar, kurbanlar Türkiye tarafından hep terörist olarak gösteriliyor" diye ekledi.

2015'TEN BERİ EN AZ 97 KİŞİ KATLEDİLDİ

Christian Peacemaker Team isimli sivil toplum örgütüne göre 2015 yılından beri en az 97 kişi Türk saldırılarında hayatını kaybetti, 100 dolayında kişi de yaralandı. Aynı örgüte göre 126 köy tamamen boşaltıldı, 500'ü de tehdit altında.

Fransız gazete, "Türkiye bu kirli savaşta Kürtlerin atalardan kalma ayrılıklarına güvenebilir. Ankara KDP'ye güveniyor" diye kaydediyor.

KDP'Yİ ELEŞTİREN ONLARCA KİŞİ TUTUKLANDI

Adını vermeyen genç bir aktivist, "KDP Türkiye ile işbirliğini eleştiren onlarca muhalifi tutukladı" diye aktarıyor.

Bir Kürt siyasetbilimci KDP'nin Çemankê'de PKK'nin ikmal yollarını kesmeye çalıştığını belirtirken, Ekim ayı başında bu bölgede son 25 yılın ilk silahlı geriliminin yaşandığına işaret ediyor.