KNK: BM Kürtlere bir sandalye vermeli

Hollanda’da hafta sonu 18'inci Genel Kurul toplantısını yapan Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK) toplantının sonuç bildiresini açıkladı. KNK, BM’nin Kürtlere bir sandalye vermesi için zamanın geldiğini kaydetti.

Genel Kurul toplantısı, 26-28 Ekim tarihleri arasında düzenlenmişti. Toplantıya Kürdistan'ın dört paçası ile Rusya, Lübnan ve Avrupa'nın farklı ülkelerinden KCK, YNK, Goran, İslami hareketler, Kürdistan Komünist Partisi, Süryani Partisi, kadın örgütleri, Alevi, Êzidî, Zerdeşti, Yarsani, Hewraman ve Feyli temsilcileri katılmıştı.

"İç barış ve diyalog" şiarı ile gerçekleşen genel kurul toplantısını sonuç bildirgesi KNK Yürütme Komitesi tarafından açıklandı.

Sonuç bildirgesinde Genel Kurul’un ağırlıklı gündem maddesinin Kürdistan'daki gelişmeler olduğu vurgulandı.

Ortadoğu ve dünyadaki siyasi gelişmeler ile Kürdistan’a etkilerinin değerlendirildiği toplantıda, KNK’nin örgütsel durumuna ilişkin önemli kararlar alındı.

Sonuç bildirgesine göre Asuri/Süryani/Keldani temsilciler Ortadoğu'daki Asurilerin durumuna işaret ederek, Kürt ve Asurilerin işbirliğinin önemine değindi.

Zerdeşti, Alevi, Êzidî, Yaresan, Feyli, Hewrami ile Müslüman Kürtler de 18. Genel Kurula güçlü katılım sağlayarak, özerk ve demokratik haklarına dikkat çektiler.

Sonuç bildirgesinde, kadın temsilcilerin katılımına da vurgu yapılırken, “Kadın katılımcılar Kürdistan genelinde Kürt siyasetinin demokratikleşmesi gerektiğine vurgu yaptı" denildi.

TÜRK VE İRAN SALDIRILARI BÜYÜK TEHDİT

Türkiye ve İran devletlerinin saldırgan tavırlarına özellikle dikkat çekilen toplantıda, Türkiye ve İran'ın Kürdistan’ın güney ve batı (rojava) parçalarındaki kazanımlara karşı işbirliği yaptığı belirtilerek, bunun da Kürt ulusu ile Kürdistan halklarının kazanımlarına zarar verdiği tespiti yapıldı.

Sonuç bildirgesine göre, toplantıda Türk devletinin başta Efrîn olmak üzere Kürdistan’ın bir çok yerindeki işgal saldırıları en büyük tehlike olarak değerlendirildi.

Güney Kürdistan’da da 16 Ekim 2017’den bu yana Türk devletinin işgal saldırılarına da işaret edilen bildirgede, bunun sadece Güney Kürdistan’ın sorunu olmadığı, tüm Kürdistan siyasetini etkilediğini kaydetti.

EFRÎN İŞGALİ KERKÜK’ÜN DEVAMI

Bildirgede işgalcilerin Güney Kürdistan'daki referandumu bahane ederek, Güney Kürdistan kazanımlarına yöneldiğine vurgu yapılırken, Türkiye'nin bunun sonucunda Efrîn’i işgal ettiği ve Efrin işgalinin Kerkük işgalinin devamı olduğu ifade edildi.

Türk ve İran devletlerinin Kürdistan’ı ablukaya almak için Bağdat ve Şam hükümetlerine de baskı yaptığına dikkat çeken KNK bildirgesi, Güney ve Batı Kürdistan halkının boğulmak istendiğini kaydetti.

Saldırılara karşı Kürdistan halkının ve siyasi güçlerinin mücadelesine de dikkat çekilen bildirgede, özellikle Kürdistani güçler arasındaki sorunlara vurgu yapıldı.

PARÇALI DURUŞ TEHLİKE OLUŞTURUYOR

Kürtler arasındaki iç sorunların birlik önündeki en büyük tehlike olduğunu tespit eden Genel Kurul, bu nedenle toplantının “iç barış ve diyalog” şiarı ile yapıldığını ifade etti.

Bildirgede, her şeyden önce iç cephenin geliştirilip sağlamlaştırılması gerektiği belirtildi.

Bildirgede Kürtlerin bu süreçte ulusal ve uluslararası alandaki gelişmeleri birbirinden kopuk ele almaması gerektiğinde ısrar edilirken, parçalı duruşun ulusal siyaseti tıkattığı vurgulandı.

BM KÜRTLERE BİR SANDALYE VERMELİ

Şahsi, örgütsel, dinci, aşiret odaklı parçalı, bölgesel ve ataerkil siyasetin Kürdistan'da işe yaramadığı tespitini yapan Genel Kurul, Ortadoğu'daki krizden yararlanmak için bu anlayış ve yaklaşımların değişmesi gerektiğinin altı çizildi.

Sonuç bildirgesinde ayrıca dünya devletlerine ve Birleşmiş Milletlere özgürlük, eşitlikçi, demokratik, insan hakları, ahlak ve vicdan normları çerçevesinde Kürdistan sorununa yaklaşmaları, işgalci devletlere Kürdistan halkının meşru haklarını kabul etmesi yönünde baskı uygulamaları çağrısı yapıldı.

KNK, özellikle BM’ye çağrıda bulunurken, “Birleşmiş Milletler’in Kürtlere bir sandalye vermesinin zamanı geldi” dedi.

ULUSAL BİRLİK SORUNU

Genel Kurul toplantısının temel gündeminin Kürtlerin ulusal birlik sorunu olduğu belirtilen bildirgede, şu tespitler yapıldı:

"KNK bu sorunu Kürdistan davasında varlık yokluk meselesi olarak algılıyor. Maalesef hala olumlu gelişme sağlanmadı. Bu durum tüm Kürdistan dinamikleri için büyük bir sorunu teşkil ediyor. KNK ileriki süreçte bu konuya daha çok ağırlık vererek, tüm Kürdistani dinamikleri birbirine karşı dostça, olumlu, ulusal yurtsever dil kullanmaya davet etti. 18. KNK Genel Kurulunda, ulusal birlik sorununun çözünde toplumsal gücün katılımı önemle vurgulandı."

ULUSAL STRATEJİ BELGESİ YENİLENECEK

KNK'nin 2019 yılında, 20. kuruluş yıldönümünde 19. Genel Kurul toplantısını gerçekleştireceği hatırlatılarak, "Yirminci kuruluş yıldönümünde KNK'nin geniş bir reorganizasyon ile reform hamlesine başlayacak" denildi.

KNK'nin Kürdistan davasının temel prensipleri konusunda da adım atacağına dikkat çekilen bildirgede, bu çerçevede Ulusal Birlik Strateji Belgesinin de yenileneceği, siyasi, ekonomik, askeri, örgütsel ile iç ilişkiler konularında yol gösterici belgeler hazırlayacağı kaydedildi.

PLANAN AKTİVİTELER

Sonuç bildirgesinde son olarak yeni dönem için planlanan aktiviteler sıralandı:

* KNK komisyon ve komiteler, her yıl olduğu gibi çalışmalarına yoğunlaşacak ve planlamasını gerçekleştirecek.

* Kürdistani parti ve örgütlerden oluşan diplomasi komitesi önümüzdeki yıl daha da aktif hale getirilerek, tüm Kürdistan için güçlü diplomasi çalışmasında bulunacak. Bu temelde Kürdistan'ın tüm parçalarından heyetler davet edilerek, belli başlı ülkelerde görüşmeler yapılacak.

EFRÎN’İN ÖZGÜRLEŞMESİ İÇİN ÇALIŞMA YÜRÜTÜLECEK

* KNK, Efrîn'in özgürleştirmesi için güçlü bir çalışma yürütecek. Türk devletinin Güney Kürdistan'ı işgaline ilişkin girişimlerini arttıracak.

* KNK, başta kadın olmak üzere, tüm Kürdistani inanç yapıları için demokrasinin gelişmesi amacıyla siyasi ve toplumsal örgütlenmeler nezdinde girişimlerini daha da artıracak.

* KNK, Kürdistan’daki Asuri/Süryani ve Arap etnik gruplarının hakları için de çalışacak, haklarına sahip çıkacak.

BM VE AB KURUMLARINDA ÇALIŞMALAR YOĞUNLAŞACAK

* KNK, uluslararası arena da, özellikle Birleşmiş Milletler, Avrupa Konseyi, Avrupa Parlamentosu ile v.b. kurumlarda yürütülecek çalışmalara önem vererek, Kürt sorunu hakkında Avrupa Parlamentosu ve ülke parlamentolarında uluslararası konferanslar organize edecek.

* Özellikle Rojava Kürdistanı’na yoğunlaşarak, Rojava statüsünün tanınması adına geniş ve zengin planlama çerçevesinde görüşmeler, seminer ile konferanslar yürütülecek.

ÖCALAN İÇİN İKİ SEMPOZYUM

* KNK; KCK Önderi Sayın Abdullah Öcalan'ın yirminci esaret yıldönümünde, Şubat ve Haziran 2019 yılında 2 sempozyum organize edecek. Birinci ulusal temsilciler, ikincisi ise yabancı tanınmış şahsiyetlerin katılımı ile gerçekleşecek.

* KNK'inin yirminci kuruluş yıldönümü vesilesi ile hem 19. Genel Kurul toplanacak, hem de bilgilendirme çalışmaları yürütülecek."