KNK’den Lozan Belediyesine teşekkür ziyareti

KNK, Lozan Antlaşması’nın 100. yıl dönümü dolayısıyla yapılan etkinliklere ev sahipliği yapan ve katkı sunan Lozan Belediyesi’ne teşekkür ziyaretinde bulundu.

Kurdistan Ulusal Kongresi (KNK) Eşbaşkanı Ahmet Karamus, KCK Yürütme Konseyi Üyesi Zübeyir Aydar, İsviçre Demokratik Kürt Konseyi (CDK-S) Dış ilişkiler temsilcisi Pınar Demir, Lozan Kürt Toplum temsilcileri Sevgi Koyuncu, Ruken Azık ve Hayrettin Öztekin'den oluşan heyet, Lozan Antlaşması’nın 100’üncü yıl dönümü nedeniyle yapılan etkinliklere ev sahipliği yapan ve ortak çalışmalar organize eden Lozan Belediyesi’nin sunduğu katkılarından dolayı Lozan Belediyesi Başkanı Grégoire Junod'u ziyaret etti.

Kürt heyeti Grégoire Junod ve Lozan Belediyesinin Uluslararası Diplomasi Sorumlusu Mélanie Duparc karşıladı.

KARAMUS: DESTEĞİNİZ HALKIMIZA MORAL VERDİ

Delegasyon adına konuşan KNK Eşbaşkanı Ahmed Karamus, Lozan Belediyesi’nin Lozan Antlaşması’nın 100. yılı nedeniyle düzenlenen etkinliklere desteğinin anlamlı olduğunu belirterek, teşekkür etti. “Sizin desteğiniz Kürt halkına moral verdi” diyen Karamus, KNK heyeti adına Lozan Belediye Başkanı Grégoire Junod’a teşekkür plaketi verdi. 

JUNOD: KÜRTLER LOZAN’DA ETKİN BİR TOPLULUK

Junod plaketi alırken bir konuşma yaptı. Lozan Antlaşmasında zarar gören bütün halkların bu süreçte anılmasının önemli olduğunu, Türklerin kutlama talebini bunun için ret ettiklerini belirten Belediye Başkanı Junod, “100. yıl etkinlikleri için Türk hükümeti kutlama yapmak istiyordu. Programımızın ortak kutlama çerçevesinde olmasını talep ediyordu. Ancak biz anma etkinlikleri düzenlemeyi tercih ettik. Çünkü Kürtlerin, Ermenilerin, Yunanlıların büyük trajedi yaşamasına neden oldu bu anlaşma. Bu etkinliklerin anma şeklinde olması önemliydi. Antlaşmada zarar gören toplum kesimleri kendini bu etkinliklerde gördü. Kürtlerle uzun zamandır ilişkilerimiz var. Lozan’da etkin bir topluluk. Seçilmiş temsilcileriyle diyalog içindeyiz. İlk olarak ne yapacağımızı bilmiyorduk. En büyük tepkiyi Türkler verdi ancak biz doğru bildiğimiz yolu seçtik“ dedi. 

‘DEMOKRATİK BİR ÇALIŞMA ÖRNEĞİ SERGİLEDİNİZ’

Kürtlerin, Lozan Antlaşmasının 100. yılı nedeniyle düzenlediği konferansın ve bu konferansa katılımın önemli olduğunu vurgulayan Junod, gelecekte de KNK ile birlikte çalışmaya açık olduğunu ifade etti. Junod, “KNK ve organizasyonda yer alan bütün Kürtler yaptıkları çalışmalarla örnek oldu. Yaptığınız konferansla Kürtleri bir araya getirdiniz. Dört parça Kurdistan’ın burada birlik olması bizi duygulandırdı ve sevindirdi. Organizasyonun başında Türkler, Kürtlerle çalışmamamızı söyledi. Sizi terör olarak tanımlıyorlardı ama biz hiçbir zaman böyle bir şeye tanık olmadık. Aksine demokratik bir çalışma örneği sergilediniz. Yaptığınız organizasyonlarla, eylemlerle ve konferansla örnek bir çalışma ortaya koydunuz. Biz bundan sonraki süreçte de sizinle (KNK) birlikte çalışma yürütmeye açığız” diye konuştu.

NE OLMUŞTU?

Lozan şehri, Kurdistan tarihinde önemli bir yere sahip. Kurdistan’ın dört parçaya bölünmesine neden olan antlaşma, 100 yıl önce Lozan’da yapıldı. 24 Temmuz 1923’te imzalanan ve Kurdistan’ın parçalanmasına neden olan antlaşma 100. yılını geride bıraktı. Kurdistanlıların Lozan’a karşı tepkisi 100. yılında en üst noktaya ulaştı. 2023 yılının 22-23 Temmuz tarihleri arasında Kurdistan Ulusal Kongresi (KNK) öncülüğünde, aralarında dört parça Kurdistan’dan siyasi parti temsilcisi, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, yazarlar, aydınların da olduğu 600'den fazla delegenin katılımıyla, Kürt Konferansı gerçekleştirildi. Ev sahipliği yapan Lozan Belediyesi’nde başkan olan Grégoire Junod açılış konuşması yapmıştı.