Son Dakika: Metîna’da 15 işgalci cezalandırıldı
GÖRÜNTÜLÜ

KNK, işgale karşı ulusal birliğe çağırdı

Kurdistan Ulusal Kongresi (KNK) 22’nci Genel Kurul Ara Dönem toplantısında, Türk devletinin gerillanın denetimindeki Metîna bölgesine yönelik işgal saldırıları kınanarak, bu saldırılara karşı Kürtlere birlik çağrısı yapıldı.

KNK ARA DÖNEM TOPLANTISI

Hollanda’da  “Tekoşîna Rizgarî û Azadiya Kurdistanê de rêya serkeftinê yekitî ye” (Kurdistan özgürlük ve kurtuluş mücadelesinde zaferin yolu birliktir) şiarı ile 22’ncisi düzenlenen KNK Genel Kurulu ara toplantısı delegeler, siyasi parti temsilciler, yazar ve aydınlar, kurum temsilcilerin katılımı ile ikinci gününde devam etti. 

Toplantıda divan tarafından Türk devletin Medya Savunma Alanlarında Metîna bölgesine sabah saatlerinde başlattığı işgal saldırıları ile ilgili bir açıklama yapıldı. 

Türk devletinin Kurdistan’a yönelik işgal saldırıları kınanırken, bu saldırılara karşı Kürt siyasi parti ve hareketlerin birlikte karşı koyması için çağrı yapıldı. 

Ardından toplantı yılık faaliyet raporun okunmasıyla devam etti. Yıllık faaliyet raporun okunmasından sonra KNK Eş Başkanları Zeynep Murad ve Ahmet Karamus söz alarak birer konuşma yaptı. 

KDP BİRLİK ÖNÜNDE ENGEL

Karamus, Lozan’ın 100’üncü yılında Kürtler arasında birlik adına yürütülen siyasi çalışmalar hakkında bilgilendirme yaparak, KDP’nin Kürt birliğinin önünde büyük bir engel teşkil ettiğini söyledi. 

KNK olarak Güney Kurdistan’da KDP nezdinde yaptıkları girişimler hakkında konuşan Karamus, “KNK heyeti olarak Mesud Barzani ile görüşmek istedik. Randevu talebinde bulunduk. Hewlêr’de bir hafta boyunca heyet olarak bekledik. Bizim randevumuza geri dönüşleri olmadı. Daha sonra  Neçirvan Barzani ile görüşmek istedik. Ancak kendisi de randevu talebimiz ile ilgili bir dönüş yapmadı. Ulusal birlik çabalarımız ve çalışmalarımız kapsamında görüşme taleplerimiz olumlu sonuçlanmıyor. ENKS’ye yönelik herhangi bir beklentimiz ve istemimiz söz konusu değildir. ENKS’nin durduğu yer gayet açık ve nettir. ENKS tümüyle Türk devletin ve istihbaratının kontrolünde faaliyet gösterdiği ortada. Bunun için ulusal birlik çalışmalarında onlardan bir beklentimiz söz konusu değildir” dedi.

Karamus’un ardında konuşan Eşbaşkanı Zeyneb Murad da Güney Kurdistan’da yürütülen birlik çalışmaları hakkında bilgiler sundu. KDP’nin tavrını eleştiren Zeynep Murad, yeni yüzyılda Kürtlerin kazanımlarını koruması ve demokratik haklarına, özgürlüklerine kavuşmasının tek yolunun birlik olduğunun altını çizdi. 

Eş başkanların konuşmasının ardından toplantı, KNK’nin mevcut çalışmaları ve ileriye dönük çalışmalarına yönelik tartışmalarla sürüyor.