Köln’de 3 bin kişi “Katil Erdoğan” sloganıyla yürüdü

Almanya’nın Köln kentinde Türk devletinin Güney Kürdistan ve Rojava’ya dönük işgal saldırıları protesto edildi. Köln sokakları “Çocuk katili Erdoğan” ve “Kürdistan faşizme mezar olacak” sloganıyla yankılandı.

Almanya’nın Köln kentinde düzenlenen bir eylemle Türk devletinin işgal ve soykırım saldırıları protesto edildi.

Demokratik Güç Birliği, Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E) ve FED-MED’ın çağrısı ile bugün öğle saatlerinden itibaren Kürdistanlılar ve dostları Köln Merkez Tren Garı önünde bir araya geldi.

Halk, açtıkları pankart ve dövizlerle Türk devletini protesto etti. Yapılan kısa konuşmaların ardından, alanı dolduran halk, TJK-E, YPG/YPJ, MLKP, ADHK, ANTİFA bayraklarıyla Rudolfplatz’a doğru yürüyüşe geçti.

Türkiyeli ve Alman sol örgütlerin de destek verdiği yürüyüşte gençler ve kadınlar kendi kortejini oluşturdu. Zılgıt ve sloganların eksik olmadığı yürüyüşte, Alman devletinin sessizliği de kınandı. Köln’nün en işlek caddelerinden Friesenplatz’a gelindiğinde ise halk hep bir ağızdan “Çocuk katili Erdoğan” ve “Biji gerilla” sloganları attı.

Yürüyüşün ardından halk sloganlar eşliğinde mitingin yapılacağı Rudolfplatz Meydanı’na giriş yaptı. Miting bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. NRW FED-MED Eşbaşkanı Engin Sever yaptığı konuşmada, “40 yıldır Kürdistan toprağında büyük bir direniş sergileniyor. Türk devleti NATO desteğiyle Kürtleri katlediyor. Biz bugün bu katliamı protesto etmek için yürüdük. Herkes bilsin Kürt halkı yüz yıl önceki Kürt değildir. YPG/YPJ öncülüğünde tarihi bir direniş verdi. Bu direniş artık sadece Rojava’da olmayacak, dört parça Kürdistan’da olacak” dedi.

TJK-E adına konuşan Ayten Kaplan şunları belirtti: “Türk devleti kendi sorunu çözemediği gibi savaşı yayıyor ve diyalog yerine savaşı seçiyor. Bütün dünya adına Kürtler büyük bedeller ödedi. Ama dünya devletleri Türk devletinin Kürtlere dönük saldırılara sessiz kalıyor. Biz bunu protesto ediyoruz. Orada yaşanan soykırımı teşhir etmeye devam edeceğiz.”

Sol Parti Milletvekili Andrei Hunko ise konuşmasında Alman Dışişleri Bakanı Heiko Maas’ı eleştirdi.

Maas’i Türkiye’de yaşanan hak ihlallerine sessiz kaldığını belirten Hunko şöyle devam etti:” Türkiye’de o kadar hak ihlalleri yaşanıyor. Erdoğan Kürtlerden sonra savaşı Libya’ya da taşıdı. Fransız gemisi Türk devletinin Libya’ya gönderdiği silah yüklü gemiyi kontrol etmesine Türk gemileri izin vermedi. Fransa bütün bu olup bitenler karşısında yalnız bırakıldı. Berlin’i ziyaret eden Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na bu konuda tek kelime edilmedi. Erdoğan artık kontrol edilemez biri oldu.”

MLKP ve diğer örgütlerin de konuşması ardından miting sona erdi.