Köln’de binler Efrîn için yürüdü

Mezopotamya İnançlar Birliği’nin çağırısı ile, 24 Mart Dünya Efrîn günü vesilesiyle Almanya’nın Köln kentinde düzenlenen yürüyüşe binlerce kişi katıldı.

Saat 13.00’te Ebertplatz’da başlayan yürüyüşe Nordrhein Westfalyen Eyaleti’nden binlerce Kürdistanlı ve dostu katıldı. Yürüyüş boyunca FEDA, CİK, Êzidî Federasyonu, YPG, YPJ bayrakları ve Türk devletinin Efrîn işgalini ve işgale onay veren Avrupa devletlerinin tutumunu teşhir eden dövizler ve Almanca “İşgalcilerin vahşetine karşı direnmek hakkımızdır”, “Erdoğan faşizmini yenilgiye uğrat Efrîni kurtar”, “Alman panzerleri Efrîn’de katlediyor”, “Türkiye’ye panzer satışını durdur”, “Türkiye bombalıyor Almanya kriminalize ediyor” yazılı pankartları taşındı. Sık sık “Biji berxwedana Efrînê”, “Katil Erdoğan”, “Uluslararası dayanışmayı yükselt”, “Almanya finanse ediyor, Erdoğan bombalıyor” sloganlarının atıldığı yürüyüşte Efrîn direnişi selamlandı ve direnişin yeni bir aşamaya gelerek devam ettiğine vurgu yapıldı.

Yürüyüşün ardından Breslauerplatz’da ise miting düzenlendi. Mitingde CİK, FEDA, Êzidî Federasyonu, Efrîn halkı adına bir temsilci ve Asuri Süryani temsilcisi Aho Hanna birer konuşma yaptı.

CİK Genel Başkanı Hafız Turhallı konuşmasında birbirine düşman edilen, birbirlerine jenosid uygulayan dini kesimlerin bugün Efrîn işgaline karşı bir arada olduğunu söyledi.

“Bugün Almanya’nın Köln şehrinde Müslümanlar, Êzidîler, Hıristiyanlar, Aleviler Efrîn için birlikte aynı sloganı atıyorlar” diyen Turhallı oluşan bu birlikteliğin Kürdistan Özgürlük Mücadelesi’nin bir başarası ve Kürt düşmanlarının da büyük bir kaybediş ve yenilgisi olduğunu söyledi.

FEDA Temsilcisi Ayten Şimşir ise “Bugün coğrafyamızda batılı emperyalistlerin yaptığı silah ticareti ile masum halklar katlediliyor. Kendisine demokrasi ve özgürlüğün beşiğiyim diyen Avrupa’da devletlerin vicdanları Efrîn’deki soykırıma karşı sağır, dilsiz ve kör kaldı. Tarih direnenleri yazacaktır. Bizler mazlumların birlikte hareket ettiklerinde zalimleri yeneceğine inanıyoruz” diye konuştu.

Êzidî Federasyonu Eş Başkanı Ali Saçık da işgalci Türk devletinin DAİŞ, El Nusra’nın Efrîn’de Êzidîleri yerlerinden ettiğini, yerlerini talan ettiğini, kutsal yerlerini bombaladığını söyledi.

“Bütün tarihi değerlerimizi ortadan kaldırmak istemektedir. Bunların din iman ve insanlıkları kalmamıştır” diyen Saçık, başta Almanya’nın silah satışı olmak üzere Türk faşizmini destekleyen Avrupa devletlerini kınadı.

Efrîn halkı adına konuşan Semir Ahmedo ise, “64 gündür Efrîn’de tarihin en büyük zulmüne karşı kutsal bir direniş sergilendi. Halkımız açlığa, susuzluğa ve katliamlara karşı onurunu teslim etmedi. Efrîn direnişi devam ediyor. Kimse topraklarımızı terk edeceğimizi sanmasın” dedi.

Asuri-Süryani halkı adına konuşan Aho Hanna da şunları belirtti: “Osmanlı farklı inanç ve etnisiteye mensup milyonlarca insanı katletti. Osmanlının bu katliamcı geleneği bugün Efrîn’de devam etmektedir. Farklı inanç ve halklardan oluşan biz Asuri, Müslüman, Êzidî ve Aleviler birliğimizi daha da güçlendirirsek Efrîn’i Türk işgalinden kurtarabilir, özgür Mezopotamya topraklarında bir arada yaşayabiliriz.”

Konuşmalar ardından eylem sloganlarla sona erdi.