Köln’de Leyla Güven’in sesine ses oldular

Almanya’nın Bonn kentinde başlayan ve Düsseldorf’ta sona erecek olan 3 günlük uzun yürüyüş bugün Köln’de devam ediyor.

Saat 12.30 Demokratik Toplum Merkezi’nin önünde bir araya gelen Kürdistanlılar, bildirilerin okunması ardından yürüyüşe geçti.

Köln merkezinden geçen kitle, yol boyunca Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uygulanan ağırlaştırılmış tecridi protesto etmek, Öcalan’ın sağlık, güvenlik ve özgürlüğü talebiyle DTK Eş Başkanı ve HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven öncülüğünde başlatılan açlık grevi direnişlerine dikkat çekti.

Bonn, Köln ve Düsseldorf’tan Kürdistanlıların katılımı ile düzenlenen yürüyüşte açlık grevlerinin ölüm sınırına gelmiş olmasına rağmen, taleplerinin yerine getirilmemesi de protesto edildi.

Yürüyüşe iş elbiseleriyle katılan Kürdistanlı Zeynel Durmaz, Öcalan üzerindeki tecridin kırılması için bu eylemi yaptıklarını söyledi.

Açlık grevleriyle birlikte faşist Türk devletinin baskılarına karşı da bir direnişin açığa çıktığını vurgulayan Durmaz, “Başta Leyla Güven arkadaş olmak üzere bedenini açlığa yatıran tüm yoldaşları selamlıyorum. Tüm Kürtleri bu onurlu direnişi ve direnişçileri sahiplenme eylemlerine katılmaya çağırıyorum” dedi.

Yürüyüşe erbanesiyle katılan Evin Batur ise şöyle konuştu: “Leyla Güven’in başlatmış olduğu açlık grevine destek amaçlı Köln’deyiz. Kadınlar olarak daha güçlü ses olabilmek için erbanemle bu eyleme katılıyorum. Önderliğimiz üzerindeki tecridi kırmak ve Leyla Güven’in direnişine ses olmak için eylemlere daha güçlü katılmalıyız.”

“Önderliğimiz üzerindeki uluslararası komplo 20 yıldır devam ediyor” diyen Cemile Rojhilat da Kürt kadınları ve halkı olarak bu komployu boşa çıkarana kadar eylemde olacaklarını belirtti.

Uluslararası kurumların faşist Türk devletine baskılarını daha fazla arttırması gerektiğini de söyleyen Rojhilat, “Leyla Güven, Önderliğimiz üzerindeki tecride karşı sessiz kalan uluslararası kurumlara dikkat çekmek için bu açlık grevine başladı. Tecrit kırılana kadar ve Önderliğimiz özgürleşene kadar bizler eylemlerimize devam edeceğiz” diye konuştu.

Eylem boyunca sık sık, “Biji Serok Apo”, “Biji berxwedana zindana” sloganları atılı.

Kitle, Dom Kilisesi önünde bir açıklama yaparak, sessizliğe ortak olunmaması çağrısı yaptı.

Eylem yarın ise Düsseldorf Demokratik Toplum Merkezi önünde başlayacak. Düsseldorf’taki NRW Parlamentosu önünde düzenlenecek bir mitingle yürüyüş sona erecek.