Kopenhag, Lavrio ve Essen’de Öcalan’a özgürlük istendi

Danimarka’nın başkenti Kopenhag, Yunanistan’daki Lavrio mülteci kampı ve Almanya’nın Essen kentinde Cumartesi günü Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik 9 Ekim komplosu kınandı.

KOPENHAG: Kopenhag’da Kürtler ve dostları, Öcalan’ın Suriye’den çıkışına yol açan 9 Ekim 1998 komplosu ile İmralı’daki tecridi protesto etmek için bir yürüyüş düzenledi.

Seve Kürt Kadın meclisi ve “Saveafrinplatformu” öncülüğünde “Öcalan’a özgürlük” sloganı ile yapılan yürüyüş Vesterbros Torv’da başladı. Öcalan’a özgürlük talep eden ve Türk devletinin işgalciliğini protesto eden sloganların atıldığı yürüyüşte, tecride dikkat çeken bildiriler de dağıtıldı.

Yürüyüşün ardından Regnbuepladsen’da bir miting düzenlendi. Bir dakikalık saygı duruşunun ardından Muş eski milletvekili Demir Celik, Helsinki Komitesi adına Carl Erik Foverskov, Sosyalist Halk Partisi ve Kurdisk Forum üyesi Pernille Frahm, Tamiller Halk topluluğu adına Tharjan Jeyananthan ve İşkenceye karşı sivil toplum kurulusu adına Tue Magnussen birer konuşma yaptı.

Seve Kadin meclisi sözcülerinden Saime Bilen, 9 Ekim komplosunu kınayarak, komploda rol alan devletlere dikkat çekti.

Bilen, “Ne yaparlarsa yapsınlar Kürt halkının ve Önder Öcalan’ın özgürlük mücadelesinin önüne geçemeyecekler” dedi. Öcalan’ın Kürt halkının “kırmızı çizgisi” olduğunu belirten Bilen, demokratik güçleri de tecride karşı durmaya çağırdı. Miting, “Öcalan’a özgürlük”, “Bê Serok jiyan nabe” sloganları ile son buldu.

LAVRIO: Yunanistan’ın başkenti Atina’nın 60 kilometre kadar güney doğusundaki Lavrio kamında da aynı amaçla bir etkinlik düzenlendi. Öcalan’ı sahiplenmek için bedenini ateşe verenlerin anıldığı etkinlikte, sinevizyon gösterimi yapıldı. Etkinlikte yapılan konuşmalarda, “Güneşimizi karartamazsınız” eylemleri kapsamında ilk olarak bedenini ateşe veren Halit Oral ile son olarak Almanya’da tecride karşı bedenini ateşe veren Ümit Acar şahsında, özgürlük mücadelesinde hayatını kaybedenler anıldı.

ESSEN: Almanya’nın Essen kentinde de Kürtler ve bir çok sol örgüt tarafından düzenlenen bir eylemde Öcalan’a yönelik tecride dikkat çekildi. Barış ve silahlanma konularında konuşmaların yapıldı eylemin, organizasyonunda Esen Kadın Meclisi de yer aldı.