Kürdistanlı Salih K.’nin davasının 5. duruşması görüldü

Almanya’nın Stuttgart kentinde Eyalet Mahkemesi’nde Kürdistanlı Salih K.’nin davasının 5’inci duruşması bugün görüldü. Duruşmaya Salih K. ile ve Avukatı Carl Heydenreich katıldı.

Eyalet kriminal dairesinden gelen bir polisin dinlendiği duruşmada, polis bazı evrakları mahkeme heyetine vererek Salih K. ile ilgili gözaltı esnasında gözlemlerini anlatı. Mahkeme başkanının “konumun nedir” sorusuna ise, “Sosyal medyada suç unsurlarını teşkil edecek konuların takibidir” biçiminde yanıtladı. Polis, mahkeme başkanının “Almanca dışında hangi dilleri biliyorsun” sorusunu ise “Türkçe biliyorum” diyerek yanıtladı.

Polis “Bu davaya pek hakim değilim fakat Salih K.’nin evi basıldığında ben oraya tercüman olarak gittim, bunun dışında bir şey bilmiyorum ve asıl muhatap olan kişi değilim” dedi.

Daha sonra Salih K.’nin hazırladığı savunma okundu. Salih K. savunmasında şunları belirtti: “Bizler de herkes gibi kendi kültürel değerlerimizde zaman zaman bir araya geliyoruz. Fakat Türkiye de nasıl legal siyaset yaptıysam burada da Alman anayasasının bize tanıdığı haklar çerçevesinde Kürt derneklerine gitmişim ve de orada bulunmuşum. Bu demek değildir orada yasa dışı bir şey yapıyoruz. Bunlar gayet doğal ve insani haklardır. Her ne hikmetse bu yaklaşımınızla biz Kürtleri terörize ederek kamuoyuna lanse ediyorsunuz. Kürtler bir araya geldiğinde neden terörize eden bir yaklaşım beliriyor? Bunu anlamak meseledir. Ben bir Kürt siyasetçisiyim şu ana kadar bana tanınan haklar çerçevesinde kültürel ve sosyal dayanışmalar için sivil toplum kurumları ile de ilişkilenebilirim bunda ne gibi bir sorun oluşabilir ki.”

Salih K.’nin sağlık sorunuyla ilgili şu ana kadar her hangi bir değişikliğin olmadığı ve cezaevi koşullarının düzelmediği de öğrenildi. Duruşma 27 Mayıs’a ertelendi.