Kürt sanatçılar: Bu bir kültür talanı

Alman polisinin Mezopotamya Yayınevi ve Mir Multimedia’ya baskını sürüyor. Kurt kurumlarının içinde aramalar devam ederken, sanatçı ve yazarlar da baskını protesto ediyor.

Almanya’nın Neuss kentinde bulunan Mezopotamya Yayınevi ve Mir Multimedia’ya yönelik Alman polisinin dün başlattığı baskını sürüyor. Onlarca polisin yer aldığı baskın kapsamında içeride aramalar yapılıyor. Yayınevi ve müzik şirketinin yetkilileri de içeride tutulurken, kimsenin içeriye girmesine izin verilmiyor. Dün ile birlikte şimdiye kadar 7 kamyon kitap, CD ve müzik malzemeleri götürülürken, taşıma işlemleri sürüyor. Polis, kurumlara kimseyi yaklaştırmıyor.

Alman polisinin bu tavrını protesto etmek için Kürt sanatçılar, yazarlar ve Kürdistanlılar, kurumların önünde toplanmış durumda. Burada bir basın açıklaması yapan sanatçılar, "Bu bir Kültür talanıdır” diyerek, tepki gösterdiler.

‘ALMANYA TÜRK DEVLETİNE BENZİYOR'

Sanatçılar adına basın açıklamasını Deniz Deman ve Xelîl Xemgin okudu. Açıklamada şu mesajlar verildi:

"Biz adalet, hukuk ve insan haklarının olduğu iddia edilen bir ülkede yaşıyoruz. Ancak ne yazık ki bu Kürtler ve kültürü için geçerli değil. Bunlar göz önündedir. Biz halk olarak müziğin, sanatın, kültürün üzerindeki yasağın ne olduğunu biliyoruz. Yaşadığımız ülkelerde bunun aynısıyla yıllardır karşılaşıyoruz. Ancak bugün yaşadığımız Almanya’da da aynısı yapılıyor. Bu uygulamalar, Erdoğan’ın onayıyla oluyor. Biz Kürt sanatçıları olarak 35 yıldır bu kurumda çalışıyoruz. Kitaplar, CD, stüdyo malzemelerimizi alıp götürüyorlar. Efrîn’de yapılan saldırıda çeteler köylerimizin tavuklarını çalıyorlar. Aynı şeyi bugün Alman devleti de yapıyor. Her şeyimizi alıp götürüyorlar.”

'ÇAVUŞOĞLU'NUN ZİYARETİNDEN SONRA...'

Açıklamada, yaşananların Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun gelişiyle birlikte olduğu belirtilerek, "Bu kirli bir ittifakın sonucudur. Merkel hükûmeti AKP’nin politikaları doğrultusunda Kürtlere baskı yapıyor. Bunun sonucu halkımızın kültür ve sanat kurumları da bunun hedefindedir. Bu adaletsizlik ve hukuksuzluktur” denildi.

Kürdistanlıların Neuss kentindeki protesto sürüyor.