Kürt sanatçılardan Alman hükûmetine tepki

Kürt sanatçı ve yazarlar, Alman polisi tarafından Mezopotamya Yayınevi ve Mir Multimedia’ya düzenlenen baskına tepki göstererek, "Avrupa için büyük ayıp. Direneceğiz" dedi.

ANF'ye konuşan Kürt sanatçı ve yazarlar, Almanya’nın Neuss kentindeki bulunan Mezopotamya Yayınevi ve Mir Multimedia’nın Alman polisince basılmasını kınadı.

'ASLA TESLİM OLMAYACAĞIZ'

Sanatçı Xelîl Xemgin, Mir Multimedia’nın Kürt sanatçıların yılların emeği ve çabasıyla oluştuğuna dikkat çekerek, "Biz Kürt sanatçıları olarak 35 yıldır bu kurumda çalışıyoruz. Kitaplar, CD, stüdyo malzemelerimizi alıp götürüyorlar. Efrîn’de yapılan saldırıda çeteler köylerimizin tavuklarını çalıyorlar. Aynı şeyi bugün Alman devleti de yapıyor. Her şeyimizi alıp götürüyorlar. Biz bunu kabul etmiyoruz. Buna karşı çıkacağız. Bu baskılara alışığız, asla ve asla teslim olmayacağız. Yüreğimizle, beynimizle ve stranlarımızla direneceğiz” diye konuştu.

‘BU BİR İŞGAL'

Sanatçı Deniz Deman da yaşanan baskını işgal olarak değerlendirerek, "Bizim kurumlarımız Alman politikalarıyla işgal edilmiş durumda. Albümlerimiz, kitaplarımız toplanarak el konulmuştur. Biz sanatçılar olarak bu politikaları kınıyor ve protesto ediyoruz” dedi.

‘HALKIMIZ KÜLTÜRÜNE SAHİP ÇIKMALI’

Hozan Kawa ise şunları söyledi: "Kürt sanatçıları olarak biz Mir Müzik aracılığıyla sesimizi dinleyicilerimize ve halkımıza duyuyoruz. Bu kurumlar resmi ve Almanya yasalarına göre faaliyet yürütüyor. Ancak bunlara rağmen bu baskın anti demokratik ve hukuk dışıdır. Bu Almanya’nın Kürt müziğine ve kültürüne karşı tahammülsüzlüğünü gösteriyor. Diyorlar ki ‘müziğin dili yok.' Demek ki bu ülkede o da yasaklanıyor. Biz Kürt sanatçılar olarak Türk devletinin iş birliğiyle yapılan bu baskını protesto ediyoruz. Halkımıza çağrımız da bu baskılara karşı kenti kültürüne sahip çıkmasıdır.”

‘AVRUPA İÇİN BİR UTANÇ'

Koma Berxwedan Üyesi Serdar Azad da Almanya’nın kendi kurumlarına yaptığı baskıyı Türk devletinin taleplerine bağlayarak, "Bu Avrupa için utançtır. Bu kitaplar ve CD’ler Kürt kültürüne hizmet ediyor. Kürt çocuklarına kültürümüzü yansıtıyor. Ancak bu baskın geleceğimize yönelik bir operasyondur. Biz bunu kınıyoruz”dedi.

‘KÜRT SANATÇILAR ALMAN DEVLETİNE DAVA AÇMALI'

Sanatçı Şeyda Rojhilatî ise Kürt sanatçıları Almanya’ya karşı dava açmaya çağırdı: "Almanya demokratik bir ülke olduğunu iddia ediyor. Ancak biz bu gibi baskılarla görüyoruz ki ne kadar anti demokratiktir. Burada olan kültür, edebiyat ve müzik eserleridir. Mir Müzik şirketi dünyada tanınan bir şirket. Bu bütün Kürt sanatçıların kimliğidir. Bütün sanatçılar gelip bu baskılara karşı sesini yükseltmelidir. Bütün Kürt sanatçılar, Alman devletine karşı dava açmalılar.”

'ARKASINDA TÜRK DEVLETİ VAR'

Yazar Kakşar Oremar ise tepkisini şöyle dile getirdi: "Bugün burada el konulan kitap, CD’lerin binlerce okuyucusu ve dinleyicisi var. Bu yasal bir karar değil, tamamen yasa dışıdır. Bunun arkasında Türk devleti var. 21’inci yüzyılda Avrupa demokrasisi için büyük bir ayıptır."