Son Dakika: Stêrk TV ve Medya Haber TV'ye baskın: Polisler tüm binayı talan etti

Kürt siyasetçi Mahmut Kaya davası başladı

Almanya’nın rehin aldığı Kürt siyasetçi Mahmut Kaya’nın yargılandığı dava duruşması Hamburg’da başlandı.

14 Haziran 2018’de Türkiye’nin Essen Konsolosluğu önünde gözaltına alınan Kaya, 16 Haziran’da tutuklandı. Hamburg Dammtor Cezaevi’nde tutulan Mahmut Kaya bugün ilk kez hakim karşısına çıktı. Kaya, Almanya’da anayasanın "yabancı örgütleri" kapsayan ve kamuoyunda 129 a/b maddesi olarak bilinen yasa gerekçe gösterilerek yargılanıyor.

Duruşma öncesi mahkeme önünde toplanan Kürdistanlılar, Kaya’nın tutuklanmasını protesto ederek, "Freiheit für Mahmut Kaya" yazılı dövizler taşıdı. Kürdistanlılar sık sık "Mahmut Kaya’ya özgürlük" sloganı attı. Eyleme, tecride karşı açlık grevinde olan Kürdistanlılar da "Açlık grevi- Öcalan’a özgürlük, Kürdistan’a statü" yazılı önlükleriyle katıldı. Protesto ardından grup duruşmayı izlemek için mahkeme salonuna girdi. Alkışlarla karşılanan Kaya, salondakilere zafer işaretiyle karşılık verdi.

Kimlik tespiti esnasında hakim Mahmut Kaya’ya nerede doğduğunu sorunca Mahmut Kaya, "Çewlik" diye cevapladı. Hakim bunun üzerine "Bingöl değil miydi?" diye sorunca Mahmut Kaya, Çewlik’in Kürtçe bir yerleşim yeri olduğunu daha sonrasında da adının Bingöl olarak değiştirildiğini söyledi. Kimlik tespiti ardından Kaya’nın duruşması 20 Aralık Perşembe günü saat 11.00’e ertelendi.