Kürtçe-Almanca sözlükten bile korktular…

Alman polisi tarafından Mezopotamya Yayınları ve Mir Multimedia’ya düzenlenen baskında, binlerce kitap, CD ve şarkı arşivine el konuldu. El konulan kitaplar arasında Kürtçe-Almanca sözlük, çocuk eğitim kitaplarının da bulunması dikkat çekti.

Mezopotamya Yayınları, 2000 yılından sonra, Mir Multimedia ise 2001 yılında kurulan Kürt kurumları. Bu her iki kurum da yıllardır Kürt kültürüne ve müziğine hizmet ediyor. Şimdiye kadar binlerce kültürel, edebi ve sanatsal eseri yurtdışında yaşayan Kürtlere sundu. Özellikle AKP hükümeti tarafından Kürt kültür kurumlarına yönelik attığı kayyumlarla birlikte bu kurumların sorumluluğu da arttı.

Ancak Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere’nin başlattığı soruşturma çerçevesinde, AKP polisini aratmayan bir uygulama ile her iki kurum, Perşembe sabahı saat 05:00 sularinda polis tarafından basıldı. 3 gündür aramaların sürdüğü ve eşyalarına el konulan baskında götürülen kitaplar arasında “Kürtler ne istiyor”, “Lehrbuch der Kurdischen Sprache”, “Çocuk Eğitimi” ile dünya edebiyatına damga vurmuş ve L.N Tolstoy, Victor Hugo, Dostoyevski, Gogol gibi yazarların da kitapları olması dikkat çekti.

MEZOPOTAMYA YAYINLARI’NIN ÜRÜNLERİ…

“Kürtler ne İstiyor”, “Lehrbuch der Kurdischen Sprache”, “Barış Umudu”, “Rojava”, “Her jin Çirokek Xwe Heye”, “Li Tirkiyê Tevkujiya Kurdan”, “Kürdistan Kartalı”, “Derwêş ile Adulê”, “Kürdistan’da Êzidîlik Gerçeği ve Rolü”,”2005-2015 Türkiye-PKK Görüşmeleri”, “Kürdistan Tarihinde Dersim”, “Jineolojiye Giriş”, “Yaşam Gerçeğinde 20 yıl.” Türkçe, Kürtçe ve Almanca’sının arasında bulunan bu kitaplar, yayınevinde çıkan onlarca eserden sadece birkaçı.

Yayınevinde kendi ürünleri dışında, Kurdoloji, dünya klasikleri, din-mitoloji, araştırma-inceleme, tarih, felsefe-düşünce, edebiyat, çocuk eğitimi olmak üzere farklı konularda toplam 828 tür kitap bulunuyor. Bunlar arasında, farklı yayınevlerinde yayınlanan ve L.N Tolstoy, Victor Hugo, Dostoyevski, Gogol, Nikoloay Çernişevski, Eduardo Galeano, Stefan Zweig, Jack London, John Steinbeck, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan, Mehmet Uzun, Yaşar Kemal, Orhan Pamuk, Sebahattin, Ali Elif Şafak, Aslı Erdoğan, Selahattin Demirtaş, Amin Maalouf gibi yazarların da kitapları bulunuyor.

Bu yazarlarının kitaplarının yanı sıra çocuk eğitimi ve Almanca-Kürtçe sözlüklerin de bulunduğu yayınevinin kitapları yapılan baskınla el konuldu. Uluslararası alanda da tanınan Mezopotamya Yayınevi, her yıl Frankfurt Uluslararası Kitap Fuarı’nda stant açıp, Kürt dili ve edebiyatı üzerine seminer, paneller de düzenliyordu.

MİR MULTİMEDİA BÜNYESİNDE YÜZLERCE KÜRT SANATÇI BULUNUYOR

Almanya’da 2001 yılında kurulan Mir Multimedia ise Kürt müziğinde önemli kurumların başından geliyor. Kurulduğundan bu yana 500 civarında CD çıkaran kurum, bünyesinde yüzlerce sanatçıyı barındırıyor. Koma Berxwedan, Nasir Rezazî, Necmeddin Xulamî, Chopi, Hanî, Ciwan Haco, Hesen Şerif, Mikail Aslan, olmak üzere yüzlerce sanatçının albümlerini çıkaran kurum binlerce konser de organize etti. Mir Multimedia’ya yapılan baskında bütün albümlere, arşiv ve kültür malzemelerin yanı sıra kayıt stüdyonun bütün eşyalarına da el konuldu.

500 BİN STRANLIK ARŞİVE EL KONULDU

Mir Multimedia sanatçılarından Hozan Cevadê Mervanî, yaşananlara tepki göstererek, bunun bir zülüm olduğunu söyledi. Sadece Kürtçe diline hizmet ettiklerini vurgulayan Mervanî, şunları söyledi: “Baskında el konulan malzemelerin arasında dünyanın çeşitli bölgelerinde topladığımız 4,500 kaset, 500 bin stran arşivi bulunuyor. Orada bizim 35 yıllık arşivimizi götürdüler. Bu bir kültür soykırımıdır. Almanya’nın yaptığı budur. Kitaplara, CD’lere el koymak bunun göstergesidir. Bu soykırım değildi de nedir, bunun ismini ne koyalım. Bu bir zülümdür.”