Kürtler Cenevre ve Stockholm’de Öcalan için eylemde

İsviçre’nin Cenevre kentinde Öcalan için Kürt gençleri üç günlük bir çadır eylemi başlatırken, İsveç’in Stockholm kentinde ise parlamento önünde aynı amaçla bir eylem yapıldı.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit işkencesini protesto etmek ve Öcalan’ın özgürlüğünü talep etmek için Tevgera Ciwanên Şoreşger (Devrimci Gençler Hareketi) öncülüğünde Birleşmiş Milletler Cenevre Ofisi önünde 3 günlük çadır eylemi başlatıldı.

“Önderliksiz yaşam olmaz” şiarıyla kurulan çadıra “Öcalan’ın yaşamından endişeliyiz” pankartı asılırken çadırın etrafı PKK, KCK, TJK-E bayrakları ve Öcalan posterleriyle donatıldı.

ABD’nin PKK’nin üç yöneticisin başına ödül koymasının da kınandığı eylemde, çevredekilere Fransızca yazılmış bildiriler dağıtıldı.

Tevgera Ciwanên Şoreşger adına yapılan basın açıklamasında, ABD’nin geçen hafta açıkladığı kararın Öcalan’a yönelik komplonun devamı olduğu belirtildi. Bu kararı tanımadıklarını belirten gençlik hareketi, “Önderliğimiz özgürlüğüne kavuşuncaya kadar bizler Kürt gençleri olarak Önderliğimiz için eylemlerimize kesintisiz olarak devam edeceğiz” dedi.

Çadır eylemi Çarşamba gününe kadar her gün 13.00-18.00 saatleri arasında BM önünde yapılacak.

Ayrıca 14 Kasım Çarşamba günü ABD’nin PKK’li yöneticileri hedef alan kararı İsviçre’nin Zürih ve Bern kentlerinde ABD Elçilikleri önünde kitlesel olarak protesto edilecek. Zürih’teki eylem saat 11.00’de “Dufourstrasse 101” adresinde, Bern’deki eylem de saat 14.00’te “Sulgeneckstraasse 19” adresinde yapılacak.

İSVEÇ PARLAMENTOSU ÖNÜNDE EYLEM

Öcalan’ın özgürlüğü için İsveç Parlamentosu önündeki meydanda da bir eylem gerçekleştirildi. Stockholm Demokratik Kürt Toplum Merkezi ve Amara Kürt Kadın derneği’nin çağrısı üzerine meydana çadır kuruldu. Meydana tecriti protesto etmek için bir kafes yerleştirdi. Üzerine de “Free Öcalan” yazılı uçan beyaz balonlar bağladı. Önüne mumlar yakıldı ve Öcalan’ın serbest bırakılmasını talep eden dövizler yerleştirdi.

Çadıra ayrıca ABD’nin hedef gösterdiği PKK yöneticileri; Murat Karayılan, Cemil Bayık ve Duran Kalkan’ın fotoğrafları ile “Kanlı ellerinizi Kürt halkından çekin” yazılı bir pankrat asıldı.

Öcalan’ın fotoğrafının yer aldığı “Öcalan’a özgürlük” yazılı yelekler giyen eylemciler, çevreden geçenleri Öcalan’a yönelik tecrit hakkında bilgilendirmek için bildiriler dağıttı.

Meydana yerleştirilen hoparlörlerden Kürtçe ve İngilizce marşlar çalan ve tecriti kınayan eylemciler, zaman zaman hazırlanan basın açıklamasını okudu.

Açıklamada, milyonlarca Kürdün Öcalan’ın serbest bırakılmasını talep ettiği belirtilerek, “Onunla birlikte siyasi tutsakların serbest bırakılması barışa doğru zorunlu bir adımdır” vurgusu yapıldı.

Öcalan’a yönelik ağırlaştırılmış tecritin savaşın tırmanmasına yol açtığı belirtilen açıklamada “Erdoğan barışcıl bir çözümü engellemek için elinden gelen her şeyi yapıyor. Biz Kürdistan’da barış ve demokratik çözüm istiyoruz. Abdullah Öcalan’ın demokratik bir ülkede demokratik özerklik önerisi çözümün teminatıdır” ifadelerine yer verildi.