Leyla Şaylemez’in ailesi Öcalan nöbetinde

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için Strasbourg’da düzenlenen nöbet eylemini Paris’te Türk devletince katledilen genç devrimci Leyla Şaylemez’in aile üyeleri üstlendi.

9 Ocak 2013’te katledilen 3 kadın devrimciden biri olan Leyla Şaylemez’in ailesi, Fransa’nın Strasbourg şehrindeki Avrupa Konseyi (AK) önünde düzenlenen Öcalan’a Özgürlük Nöbeti’ni yürütüyor. Pazar gününden bu yana Strasbourg’da nöbette olan aile üyeleri arasında Şaylemez’in babası Cumali Şaylemez, amcası Ahmet Şaylemez ile kuzenleri Esra ve Abdullah Şaylemez bulunuyor.

‘KÜRT HALKI BARIŞ İSTERKEN, KATLEDİLİYOR’

Nöbet eylemine katılan Leyla Şaylemez’in babası Cumali Şaylemez, Kürt halkı olarak farklılıkların olduğu bir dünya hayal ettiklerini söyledi. “Bir bahçede ne kadar çok çiçek olursa o kadar güzel olur” diyen Şaylemez, buna karşın Kürt halkının düşmanlarının Kürtlerin ve Önderi Öcalan’ın olmadığı bir ortam istediğinin altını çizdi.

Türk devletinin tarihinde birçok Kürt liderini esir edip katlederek direnişi bastırabildiğini hatırlatan Cumali Şaylemez, Seyid Rıza’nın sözüne atıfta bulundu. Şaylemez, “Ben sizin yalan ve hilelerinizle baş edemedim; bu bana dert oldu. Ama ben de sizin önünüzde diz çökmedim; bu da size dert olsun” sözünün bugün de geçerli olduğunu vurguladı.

‘BUGÜN KATLİAMLA BASTIRILSA YARIN YİNE ÖZGÜRLÜK İSTEYECEK’

Şaylemez, bugün PKK ve tüm Kürtler katledilse dahi 20 yıl sonra yine ayaklanacağını dile getirirken, Türk ve Arap halklarının Kürtleri kardeş ve eşit olarak kabul etmeleri halinde ölüm ve katliamların olmayacağına dikkat çekti.  Şaylemez, “Kim illaha da kan dökmek istiyorsa ona lanet gelsin. Kim kan dökmek isterse onu mahkum ederiz. Ama bugün Kürtler barış ve kardeşlik isterken, illaha da kan dökmeyi önüne seçenek olarak getiriyorlar” diye konuştu.

‘TÜM HALKLAR İÇİN EN DOĞRUSU ÖCALAN’LA MÜZAKERE VE BARIŞTIR’

Kürt halkının öldürülmeyle, katliamlarla bitmeyeceğinin altını çizen Cumali Şaylemez, “Yapılması gereken en akıllıca şey, Kürt Halk Önderi’yle masaya oturulması, barış yapılmasıdır. Türk ve Kürt halkları arasında kan dökülmesin; anaların göz yaşları akmasın. Tüm halklar için en doğru olanı budur. Kim barış diyorsa bizler onun arkasındayız” dedi.

Cumali Şaylemez, Öcalan’ın özgürlüğünün önemine işaret ederken, Kürt halkının bu amaçla mücadeleye devam etmesi çağrısı da yaptı.

AK VE CPT’YE SORUMLULUKLARINI HATIRLATTI

Leyla Şaylemez’in ailesi adına mesaj veren amcası Ahmet Şaylemez de, Kürt Halk Önderi’nin özgürlüğü için herkesin eylemde olması gerektiğini söyledi. AK ve İşkenceyi Önleme Komitesi’ne (CPT) seslenen Ahmet Şaylemez, bu kurumların varoluş gerekçeleri olan değerlerine sahip çıkmalarını istedi.

Şaylemez, Öcalan üzerindeki tecridin derhal kırılması ve durumu hakkında Kürt halkına acilen sağlıklı bilgi verilmesi çağrısı da yaptı.

Komalên Ciwan üyesi olan Leyla Şaylemez, 9 Ocak 2013’te Paris’te PKK’nin öncü kadrolarından Sakine Cansız ile Avrupa’daki Kürt diplomasisinin en öndeki isimlerinden Fidan Doğan’la birlikte katledilmişti.