Liverpool’da Newroz coşkuyla kutlandı

İngiltere’nin önemli kentlerinden biri olan Liverpool’da bir araya gelen Kurdistanlılar coşkulu bir Newroz kutlaması yaparak, “Önder Apo’nun özgürlüğü özgürlüğümüzdür” mesajı verdi.

LIVERPOOL NEWROZU

İngiltere’nin en yoğun ve önemli kentlerinden biri olan Liverpool’da yüzlerce Kurdistanlı ve dostlarının katılımı ile Newroz kutlaması gerçekleştirildi. Kutlamanın yapıldığı salona KCK, PKK, YPG, YPJ, PYD, PJAK bayrakları ile Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın flamaları asıldı. Kurdistani renklerle donatılan salonda, Mazlum Doğan ve Newroz şehitleri ile Rojava’da şehit düşen enternasyonallerin fotoğrafları asıldı. Salonda kurulan dev sinevizyonda Newroz’un adandığı 10 Ekim  ‘Öcalan’a özgürlük Kürt sorununa barışçıl çözüm’ hamlesine yer verildi

Newroz etkinliği Kurdistan Özgürlük Şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başlarken, bu sırada  “Şehîd namirin” sloganı atıldı. Ardından da kitle hep bir ağızdan “Çerxa Şoreşê” marşını okudu.

Tertip Komitesi adına yapılan açılış konuşmasında başta Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan olmak üzere zindan direnişçilerine açlık grevindeki analara, ‘jin jiyan azadî’ şiarı ile direnen kadınlara ve Kurdistan dağlarındaki gerillanın şahsında tüm Kürt halkının Newroz’u kutlandı.

Kurdistanlıların yöresel kıyafetleri ile katıldığı Newroz’da “Bijî Serok Apo”, “Bê Serok jiyan nabe”, “Bijî berxwedana gerîla”, “Kurdistan faşizme mezar olacak” şeklinde sloganlar atıldı.

Liverpool Newroz’unda ilk olarak sanatçı Merwan Şan sahne aldı ve coşkulu Newroz şarkıları ile kitleyi coşturdu.

Sanatçının ardından bir konuşma yapan Britanya Kürt Halk Meclisi Eşbaşkanı Sait Suruç, Abdullah Öcalan ve gerillanın Newroz’unu kutlayarak konuşmasına başladı. Newroz’un Ortadoğu coğrafyasında özgürlük için köleci imparatorluklara karşı isyan eden mazlum halkların zafer günü olduğunu vurgulayan Eşbaşkan Suruç, “Newroz, Rahşan, Ronahî, Bêrîvan, Zîlan ve binlerce kahraman Kürt evladının özgür bir ülke, özgür bir halk ve özgür bir yaşam için bedenlerini Newroz ateşi ile cayır cayır yakarak bizlere armağan ettiği gündür” dedi.

Abdullah Öcalan üzerindeki mutlaka tecride sert tepki gösteren Suruç, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kürt halkı olarak diyoruz ki “Rêber Apo, Kürt halkının tartışmasız yegane tek iradesidir. Rêber Apo’nun esareti, hepimizin, bütün Kürt halkının esaretidir, Rêber Apo’nun özgürlüğü, hepimizin özgürlüğüdür. Rêber Apo özgürleşmeden ne Kürt halkı ne Ortadoğu halkları özgürleşir.”

KÜRTLERİN DİRENİŞİNDEN İLHAM ALIYORUM

Suruç’un ardından İşçi Partisi Liverpool Milletvekili Paula Baker’ın Newroz mesajı okundu. Mesajda farklılıkların, toplumun bir aradalığının önemli olduğunu söyleyen Baker, “Çeşitlilik bizim gücümüzdür ve Kürtleri birlikteliklerinden, barış, dayanışma ve adalete dayalı bir yaşam sürdürme kararlılığından dolayı alkışlıyorum. Sizin aşırılığa karşı mücadelenizden, özgürlük ve tanınma taleplerinizden, tarih boyunca karşılaştığınız zulme ve önyargıya karşı direnişinizden ilham alıyorum. Newroz pîroz be!” ifadeleri yer aldı. 

Manchester kentinde bulunan Suriye Toplumları Konseyi Başkanı Nisreen Khatib ise, farklı kimlik ve inançların bir arada yaşayabilme iradesinin önemine vurgu yaparak, Newroz’un bu bir arada farklılıklara eşit bir şekilde yaşama iradesinin bir ifadesi olduğunu söyledi.