Londra 3. Kürt Konferansı ‘Öcalan’a özgürlük’ beyanı ile sona erdi

Londra’da düzenlenen konferansın sonuç bildirgesinde "Öcalan'a Özgürlük, Kürt Sorununa Siyasi Çözüm kampanyasına bağlılığımızı ilan ediyoruz ve Ortadoğu'da barış ve istikrar için Öcalan'ın derhal serbest bırakılmasını savunuyoruz" denildi.

Londra’da düzenlenen 3. Kürt Konferansı’nın öğleden sonraki oturumları “Ortadoğu’daki Kriz Gerçekliği; Türkiye, Suriye, Irak, İran ve Genel Bölge Değerlendirmeleri” ve “Kürt Sorununa Barışcıl Çözüm; Öcalan ve Tecrit Politikası” başlıklı oturumları ile sürdü.

DEM Diyarbakır Milletvekili Cengiz Çandar, İşçi Partisi Milletvekili Loyds Russel Moyle, Siyasetçi Feleknas Uca, Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi’nden Dr. Abdulkadir Omer, Asrın Hukuk Bürosu’ndan Mazlum Dinç, Unite the Union’dan Simon Dubbins, Cambridge Üniversitesi’nden Dr. Thomas Jeffrey Miley, İtalya Demokrasi için Araştırmalar Merkezi Üyesi Av. Michela Arricale katılarak sunumlar gerçekleştirdi.

Asrın Hukuk Bürosu Avukatlarından Mazlum Dinç, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerinden 25 yıldan bu yana sürdürülen tecrit ve sistematik işkenceyi tüm yönleri ile anlatarak, Öcalan’ı kabul etmeyen ve iltica talebini yok sayan Avrupa’nın komplodaki rolüne değindi.

İngiltere’nin en büyük sendikası Unite The Union ve Abdullah Öcalan’a Özgürlük Kampanyası sözcülerinden Simon Dubbins, İngiltere’de sendikaların yürüttüğü kampanyanın önemine vurgu yaparak, Ortadoğu barışı için Öcalan’ın özgürlüğü için daha fazla mücadele edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

FELEKNAS UCA: ABDULLAH ÖCALAN’IN MESAJLARI DOĞRU OKUNSAYDI ÊZIDÎ SOYKIRIMI YAŞANMAZDI

Feleknas Uca, tecrit siyasetinin Kürt sorununun çözümsüz kalmasının en önemli nedeni olduğunu ifade ederek, tüm ülkeye yayılan tecrit karşısında Avrupa’nın, tavırsızlığı ile bu çözümsüzlüğün bir parçası ve sorumlusu olduğuna vurgu yaptı. Feleknas Uca, Êzidî toplumunun uğradığı soykırımları anlatarak, Abdullah Öcalan’ın bu durumu önceden öngördüğünü ve sürekli Êzidîlerin öz savunmalarını almalarını istediğini anlattı. “Abdullah Öcalan’ın mesajları uluslararası alanda doğru bir şekilde ele alınmış olsaydı Êzidîlere dönük DAİŞ soykırımı yaşanmazdı” diyen Feleknas Uca, uluslararası komployu kınayarak konuşmasını sonlandırdı.

ÇANDAR: TOPLUMSAL BARIŞ İÇİN TECRİT SONA ERMELİ

Amed Milletvekili Cengiz Çandar da “Bugün kalplerinize seslenmek istiyorum” diyerek başladığı konuşmasında, Türkiye’nin içine girdiği çıkmazı hiçbir sözcüğün anlatmaya yetmeyeceğini söyledi.

Çandar, 2015 yılı ile birlikte Türkiye’nin tamamen çözümsüz bir sürece girdiğini, şu anda Ortadoğu’da sorunlu bir devlet olarak durduğunu ifade etti.

Toplumsal bir barış ve çözüm süreci için Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin sona erdirilmesi gerektiğini vurgulayan Çandar, onun dahil olduğu yeni bir sürecin, barışın kapısını aralayacağını kaydetti.

‘ORTADOĞU VE KÜRT BARIŞI İÇİN ABDULLAH ÖCALAN ÖZGÜRLEŞMELİDİR’

Cambridge Üniversitesi’nden Dr. Thomas Jeffrey Miley ve İtalya Demokrasi için Araştırmalar Merkezi Üyesi Av. Michela Arricale ise yaptıkları sunumlarda, Abdullah Öcalan’ın paradigması ve Kürt özgürlük hareketinin Ortadoğu’nun toplumsal barışı için önemli bir zihniyet devrimi gerçekleştirdiğine dikkat çekerek, “Ortadoğu ve Kürt barışı için Öcalan özgürleşmelidir” denildi.

'ABDULLAH ÖCALAN'A ÖZGÜRLÜK, KÜRT SORUNUNA ÇÖZÜM KAMPANYASINA BAĞLILIĞIMIZI İLAN EDİYORUZ'

Yapılan sunumların ardından Britanya Kürt Halk Meclisi Eşbaşkanları Seyit Suruç ve Aso Kamali tarafından konferansın sonuç bildirgesi okundu. Bildirgede,  Birleşik Krallık çapında kampanyanın yanında yer alma ve destekleme çabalarının bir parçası olarak 5 maddelik bir irade beyanında bulunularak, şunlara yer verildi: "Abdullah Öcalan'a Özgürlük, Kürt Sorununa Siyasi Çözüm kampanyasına bağlılığımızı ilan ediyoruz ve Ortadoğu'da barış ve istikrarın önemli bir adımı olarak Öcalan'ın derhal serbest bırakılmasını savunuyoruz. Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü için çağrıyı yükseltmek için diplomatik kanalları harekete geçirecek ve Birleşik Krallık'taki siyasi paydaşlar ve karar alıcılarla iletişim kuracak ve serbest bırakılmasının siyasi bir çözümün takibi sürecindeki önemini vurgulayacağız” denildi.