Londra'da Erdoğan'ın 'utanç verici' ziyareti protesto edildi

İngiltere’nin başkenti Londra’da Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Edoğan’ın ziyaretine karşı bir protesto eylemi daha yapıldı.

Protest o eylemi, İngiliz Başbakan Theresa May ile Erdoğan arasındaki görüşme öncesi Başbakanlık yakınında düzenlendi.

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü RSF’nin çağrısıyla yapılan bu eyleme, Kürtler de destek verdi. Kürt eylemciler, ellerinde üzeri çizilmiş ve “Terörist” yazılı Erdoğan fotoğrafları ile Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fotoğraflarını taşıdı.

RSF’nin Birleşik Krallık sorumlusu Rebecca Vincent, “Hükümetimizin, temel özgürlüklerden kaygılı olduğumuzu anlaması gerekiyor” dedi. Türkiye’de 24 Haziran seçimlerinin yaklaşmakta olduğuna dikkat çeken Vincent, “Olağanüstü Hal çerçevesinde, insanlar bağımsız bilgiye erişemiyor. Seçmenler tüm bilgilere ulaşmadan kısa süreli bir kampanyadan sonra sandığa gidecek” diye belirtti.

Vincent, Erdoğan’ın Birleşik Krallık’ta ağırlanması ve önüne kırmızı halı konulmasının “utanç verici” olduğunu kaydetti.

Erdoğan, üç günlük ziyaretine Pazar günü başladı. Bu ziyaret kapsamında Başbakan Theresa May’in yanısıra Kraliçe II. Elizabeth tarafından da kabul edilecek.

Başbakanlıktan bir sözcü May’in görüşmede “insan haklarını hatırlatacağını” belirtirken, Türkiye’nin “ifade ve siyasi özgürlükler dahil uluslararası zorunluluklarını yerine getirmesi gerektiğini” söyledi.

Pazartesi günü de Erdoğan’ın ziyareti protesto edilmişti. Bu sırada Erdoğan’ı desteklemeye gelen ırkçı bir grup tehditlerde bulunmuştu.