Avrupa'da 19 Temmuz Rojava devrimi kutlandı-YENİLENDİ-III

İngiltere'nin başkenti Londra, Yunanistan'ın Lavrio, İsviçre'nin Zürih, Kıbrıs'ın Limassol ve Fransa'nın başkenti Paris, Belçika'nın başkenti Brüksel ve Avusturya'nın başkenti Viyana'da, Rojava Devrimi’nin 10. yıldönümü kutlandı.

Britanya Birleşik Devrim Güçleri öncülüğünde Edmonton bölgesinde bir kutlama etkinliği gerçekleştirildiği. Devrim şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan etkinlikte, YPG, YPJ, HBDH bayrakları ile Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın flamaları taşındı.

Sık sık “Biji Rojava”, “Biji berxwedana Rojava” sloganları atılan etkinlikte, Halkların Birleşik Devrim Güçleri (HBDH) adına Mahmut Yoldaş bir konuşma yapıldı.

Rojava’da topraklarında Kürt halkının öncülüğünde başlatılan halkçı, cins eşitlikçi, özgürlükçü toplumsal yaşamın dünya halklarına umut olduğunu vurgulayan Mahmut Yoldaş, Rojava’nın bölge gerici, faşist, kapitalist devletlerin korkusu haline geldiğinin altını çizdi. 

Rojava, Türkiye ve Kürdistan birleşik devrimimizin işaret fişeği olduğunu dile getiren Yoldaş. “Rojava’yı korumak, yaşatmak Türkiye ve Kürdistan birleşik devrimimizin zafer yolunu aydınlatmak, faşist Türk burjuva devletine nihai öldürücü darbeyi örgütlemek anlamına gelir. İşgale karşı birleşmek ve faşizmi yıkmak temel görevlerimizdendir. Türkiye ve Kürdistan halklarımızı, kadınları, gençliği bu temelde göreve çağırıyoruz” dedi.

Avrupa Kadın Dayanışması adına yapılan konuşmada ise Rojava devriminin bir ‘kadın devrimi’ olduğu vurgulandı. Arin, Jinda ve binlerce Kürt kadının Rojava devriminin inşası için her türlü gericiliğe ve erkek egemenlikli zihniyete karşı savaşarak şehit düştüğünü hatırlatılan konuşmada, “Rojava devrimini selamlamak yetmiyor. Bizlere düşen devrimin kazanımlarına her yerde sahip çıkmak, Türk devleti ve İŞİD barbarlığına karşı her yerde direnişi örgütlemektir” diye kaydetti. 

Son olarak Kürt Halk Meclisi adına bir konuşma yapan Doğan Genç, Rojava devriminin tüm kimlikleri tüm inançları demokratik eşitlikçi paradigma etrafında bir araya getirdiğini ifade ederek, Rojava Devrimi’nin birlikte direnilecek kazanıldığını hatırlattı. Genç, Rojava devriminin halkların eşit ve özgür geleceği için biricik umut olduğunu söyledi.

Kutlama alkış ve sloganlarla sona erdi. 

ZÜRİH

İsviçre’nin Zürih kentinde Rojava Devrimi kutlandı.

Zürih Rojava Komitesi tarafından Helvetiaplatz'ta düzenlenen kutlama Rojava devriminde şehit düşenler anısına bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. Rojava Komitesi adına yapılan konuşmada halkların özgürlük mücadelesine örnek olan kadını ve doğayı esas alan Rojava devriminin savunularak büyütülmesi gerekliliğine vurgu yapıldı. Rojava'da şehit düşen kadın direnişçilerin isimleri tek tek okundu.

Kutlamada Rojava'da bulunan aktivistin göndermiş olduğu bölgedeki son gelişmeler ve Rojava devriminin önemine ilişkin sesli mesajı dinletildi.

Yakılan ateş etrafında çekilen halaylarla Rojava devriminin yıldönümü kutlaması sonlandırıldı. 

LİMASSOL

Kıbrıs’ın Limassol kentinde de Rojava Devrimi yıldönümünde kutlandı.

Demokratik Kürt Halk Meclisi tarafından organize edilen kutlamaya Kürdistanlılar yoğun bir şekilde katıldı.

Teofilos Kürt Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen kutlama devrim şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başladı.

YPG, YPJ bayrakları ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterleri ile donatılan salonda  PYD Kıbrıs sözcüsü Yasin Terguş bir konuşma yaptı.

Teofilos Kültür Merkezi çocuk korusu ve sanatçıları Rojava için hazırladıkları parçalarının seslendirdiği parçalar eşliğinde çekilen halaylar ve sık sık atılan “Biji Rojava", “Biji berxwedana Rojava”, “Biji Serok Apo” sloganlarıyla sona erdi.

LAVRIO

Yunanistan’ın Lavrio kentinde de 19 Temmuz Rojava Devrimi kutlandı. TCŞ, TJK-E, Kürdistan Kültür Merkezi’nin organize ettiği kutlamada yapılan konuşmalar ardından sona erdi.

PARİS

Fransa’nın başkenti Paris’te gençler akşam saatlerinde Gare du Nord’da düzenledikleri bir eylem ile Rojava devrimini tanıttı.

Rojava Devrimi’nin dünya halklarına umut olduğunu belirten gençler, Kürt Halkl Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki ağırlaştırılmış tecride de değindiler. Gençler gerçekleştirdikleri eylemde sık sık “Libere Öcalan”, “Terorist Erdogan” ve “Bijî Serok Apo” sloganları attılar.

Eylem bildiri dağıtıldıktan sonra sona erdi.

BRÜKSEL

Rojava Devrimi, Avrupa Jineoloji Komitesi'nin komitesinin devrimin yıldönümüne ilişkin düzenlediği seminer artından, Bruksel'de ortak bir etkinlikle kutlandı.

Avrupa Jineoloji Komitesi, Rojava Devrimi'nin yıldönümü amacıyla Brüksel'de düzenlediği 4 günlük etkinlik programının sonuncusunu dün gerçekleştirildi.

Gün vesilesiyle dün akşam saatlerinde düzenlenen semirde, Rojava'da bir yılı aşkın süre boyunca kalan enternasyolistler bu alanda edindikleri gözlem ve deneyimleri paylaştı. Seminerde, Rojava ve Kürdistan'a yönelik saldırılara dikkat çekilerek, saldırıların durdurulması için her alanda dayanışma ve mücadelenin büyütülmesi gerektiği vurgulandı. 

Seminer ardından, Rojava Devrimi marşlar, sloganlar ve halaylar eşliğinde kutlandı. Etkinliğin gerçekleştirildiği binaya büyük ebattaki Rojava bayrağı asıldı. Etkinliğe katılan Avrupa Jineoloji Komitesi, Classe Contre Classe, Secours Rouge, Defend Kurdistan üyeleri ve Kürt dostları, Rojava ve gerilla alanlarında devam eden işgal girişimlerine karşı destek çağrısında bulundu. 

VİYANA

Avusturya’nın başkenti Viyana’da da Rojava Devrimi kutlandı.

Resselpark’ta düzenlenen eylem bir dakikalık saygı duruşu ile başladı.

Bildirilerin okunduğu eylemde halaylar çekildi, müzikler seslendirildi.

Kutlama, “Biji Serok Apo”, “Biji şoreşa Rojava”‚ “Biji Serok Apo”‚ “Biji berxwedana gerîla” sloganları ile sona erdi.