Londra ve Münih’te 3 Ağustos anmaları: Şengal’in statüsü tanınsın

İngiltere’nin başkenti Londra ve Almanya’nın Münih kentinde 3 Ağustos Êzidî Soykırımı’nın yıldönümü dolayısıyla yapılan eylemlerde Şengal’in özerk statüsünün tanınması istendi.

3 Ağustos Çarşamba günü Londra'da Devrimci Gençlik Hareketi (TCŞ) Şehit Fîraz Dağ Gençlik Komünü ve Jiyan Kadın Meclisi, bir anma etkinliği düzenledi.

DAİŞ çetelerinin 3 Ağustos 2014’te Şengal’e yönelik başlattığı soykırım saldırılarında yaşamını yitirenlerin anıldığı etkinlikte Êzidî halkı, Şengal'in tarihi ve trajedisi ile PKK'nin zaferi ve bugün hala devam eden direnişi konu alan bir açıklama yapıldı.  

Eylemde bir talep listesi de okundu:

*Şengal’de yaşanan bu katliam tüm dünyada “Êzidî soykırımı” ve “kadın kırım günü” olarak kabul edilmelidir.

*Onlarca katliam yaşamış Êzidî toplumunun yeni soykırımlara uğramaması için Şengal’in statüsü tanınmalı, özerkliği kabul edilmeli ve desteklenmelidir.

*Başta kadın hareketleri ve örgütleri olmak üzere tüm demokratik ve ilerici güçler DAİŞ’in elindeki Êzîdî kadın esirlerin kurtarılması için çalışmalı, bunun takipçisi olmalıdır.

*Uluslararası kurumlar ve demokratik güçler Êzidî toplumuna yapılan tüm dayatmaların karşısında durarak, Êzidî toplumunun iradesini esas almalı, öz savunmasını ve öz yönetimini tanımalıdır.

* Êzidî toplumunun kendi topraklarına yani Şengal’e dönmelerinin koşulları oluşturulmalıdır.

MÜNİH

Almanya’nın Münih kentinde de aynı amaçla bir anma etkinliği yapıldı. Kürt Toplum Meclisi tarafından kentin en işlek meydanlarından Stachus’da düzenlenen mitingde, Şengal’in özerk statüsünün tanınması çağrısı yapıldı.

Mitingde soykırımı kınayan pankartlar ve YBŞ bayrakları taşınırken, KON-MED’in bildirisi okunup dağıtıldı.

 Eylemde sık sık "Bijî berxwedana Şengalê” ve “Bijî berxwedana gerîla” sloganları atıldı.