Lozan'da Newroz ateşi yakıldı

Kürt halkı ve Ortadoğu halklarının direniş bayramı Newroz, Lozan’da kutlandı. Newroz ateşini Lozan Belediye Başkanı ile İsviçreli milletvekilleri yaktı.

İsviçre’nin Lozan kentinde Newroz, Kurdistanlı ve dostlarının katılımıyla kutlandı.

Mentbenon Park'ta bir araya gelen kitle, meşaleler yakarak yürüyüşe geçti. Lozan Antlaşması'nın imzalandığı Rumine Sarayı'nın bulunduğu Riponne meydanına ulaşan halk, kutlama öncesi 6 Şubat’ta yaşanan depremlerde yaşamını yitiren on binlerce insan için saygı duruşunda bulundu.

Daha sonra Lozan Demokratik Kürt Toplum Merkezi adına Hayrettin Öztekin ve Lajîn Kadın Meclisi adına ise Hürriyet Tunç, depreme ilişkin mesajlar verip Newroz direniş geleneğini anlattı.

Kutlamaya Lozan Belediye Başkanı Grégoire Junod ile Yardımcısı Philippe Somsky, Ensemble à Gauche (Solda Birlik) Platformu Milletvekili Mathilde Marendaz ve çok sayıda siyasi parti ve sivil toplum temsilcisi de katıldı.

Lozan Belediye Başkanı Grégoire Junod, “Kürt halkı bir yandan bombalanırken, 6 Şubat günü sonuçları ağır olan bir deprem felaketi yaşadı” diyerek üzüntülerini ifade etti. Junod, Lozan Belediyesi’nin deprem bölgesine yönelik yaptığı yardım çalışmalarını aktararak, bundan sonra da yardımlarını sürdüreceklerini söyledi.

100’üncü yılına girecek olan Lozan Antlaşması'na karşı Kürt halkının mücadelesine sahip çıktıklarını ifade eden Junod, Kürt halkıyla çeşitli organizasyonlarda ortaklaştıklarını dile getirdi.

Ardından söz alan Lozan Belediye Başkan Yardımcısı Philippe Somsky ise, DAİŞ’'in Kürt halkına yönelik saldırılarına karşı öfkenin kısa sürdüğünü ve Kürt halkının faşizme karşı verdiği mücadelenin unutulduğunu hatırlattı. Somsky şöyle konuştu: “Erdoğan'ın maaşını ödediği İslamcı milisler, Kürtlere karşı DAİŞ'in bıraktığı yerden katliamlara devam etti. Unutulanlar arasında, demokratik alanda mücadele eden siyasetçilere yönelik kitlesel gözaltılar ve olağanüstü sayıda siyasetçinin tutuklanması da yer alıyor. Tüm bu unutulmuşluğa ve suskunluğa karşı yine korkunç bir deprem yaşandı. Sayıları on binleri geçen can kaybı karşısında duyulan öfke, ne yazık ki yerini hızla öncelik sayılan başka öfkelere de bırakma riski taşıyor. Suskunluklara karşı Kürt halkının inatla demokratik bir siyasi model yaratma çabası ve mücadelesinin yanında olduğumuzu belirtmek istiyoruz.”

Son olarak Ensemble à Gauche Platformu Milletvekili Mathilde Marendaz söz aldı:  Kürt halkının yas tuttuğunu söyleyen Marendaz, Newroz bayramının bir direniş bayramı olduğunu öğrendim. Kürt halkının faşizme karşı gösterdiği direnişi selamlıyorum. Bu direnişi esasında kapitalist sistemin Kürt halkına uyguladığı baskıya karşı, ki bunlar Kürt coğrafyasının bombalanması, kimyasal silah kullanımı ve son olarak deprem sonrası Kürt bölgelerine uygulanan yanlış politikalara karşı bir direniş olarak görüyorum. Tüm baskılara rağmen Kürt halkı burada bir direniş göstererek Newroz bayramını kutluyor. Buradaki direniş bize de umut veriyor. Her türlü baskıya rağmen gösterilen bu direnişi Avrupa'nın da görmesi gerekiyor.”

Verilen mesajlar ardından Lozan Belediye Başkan Yardımcısı Philippe Somsky, İsviçreli parlamenterler ve Lajîn Kadın Meclisi üyeleri tarafından Newroz ateşi yakıldı.