GÖRÜNTÜLÜ

Lozan Newrozu'nda direniş sloganları hiç dinmedi

Diriliş ve direnişin simgesi, baharın habercisi Newroz, İsviçre Lozan'da kutlandı.

NEWROZ KUTLAMASI

Kurdistanlılar, Newroz kutlamalarını İsviçre'de de sürdürüyor. Hafta içerisinde onlarca kentte kutlanan Newroz, Lozan kentinde de coşkuyla kutlandı.

Demokratik Kürt Toplum Merkezi (CDK-LN) ve Lajîn Kadın Meclisi'nin çağrısıyla Montbenon Parkı'nda bir araya gelen 4 parça Kurdistan'dan halk, burada meşaleli bir yürüyüş düzenledi. Yürüyüş öncesi Newroz Tertip Komitesi adına yapılan konuşmada, "Newroz Kürt halkı için direnişin simgesi olmuştur" denildi. Yapılan konuşma sonrası yaktıkları meşaleleri taşıyan halk buradan sloganlarla kutlamanın yapılacağı Riponne Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüşçüleri karşılayan halk, burada uzun süre slogan attı. CDK-Lozan eşbaşkanları tarafından kutlama alanındaki halkın Newroz'u kutlandı.

Ardından CDK-Lozan bünyesinde çalışmalarını sürdüren çocuk korosu sahne aldı. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan için bestelenen Sînoreên Ava Deryayî eseri çocuklar tarafından seslendirildi.

Çocuk korosunun müzik dinletisi sonrası İsviçreli siyasi parti ve sivil toplum kurumları da sahneye çıkarak konuşma yaptı. Sosyalist Parti Ulusal Meclis üyesi ve  Genel Sekreteri Jean Tschopp, İşçi Partisi POP Başkanı David Payot, Ensemble à Gauche (Solda Birlik) Partisi adına Hadrien Buclin, İsviçre Kadın Grevi adına ise Tamara Knezevic, İsviçre Tamil Koordinasyon Komitesi temsilcileri, söz alarak, Newroz'u kutlayan mesajlarını iletti. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın fiziki özgürlüğünün sağlanması için mesajlar veren siyasetçiler, işgal ve soykırım saldırılarına karşı Kürt halkının direnişinin yanında olduklarını ifade etti.

 Konuşmaların ardından Riponne Meydanı'nda Newroz ateşi yakıldı. Coşkunun hakim olduğu kutlama sanatçılar Farkîn Azad ve Koma Azad'ın stranları eşliğinde çekilen halaylarla geç saatlere kadar devam etti.