GÖRÜNTÜLÜ

Lugano’da Kürt halkının Newroz iradesi selamlandı

Lugano’da gerçekleştirilen Newroz kutlamasında Kürt halkının Newroz’da ortaya koyduğu irade selamlanarak, “Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğü için her zaman mücadele edeceğiz” mesajı verildi.

TICINO KANTONUNDA NEWROZ

İsviçre’nin Ticino kantonuna bağlı Lugano kentinde Newroz, büyük coşku ile kutlandı. Centro Esposizione sergi merkezinde yapılan kutlamada Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan başta olmak üzere Kürt halkının dostlarının, gerilla ve zindan direnişçilerinin, bütün insanlığın Newroz bayramı kutlandı.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecride ve gerilla direnişine vurgu yapılan kutlamada halk, “Bijî berxwedana PKK”, “Bijî berxwedana İmralı”, “Bijî Serok Apo”, “Bijî berxwedana gerîla”, “Bê Serok jiyan nabe”, “Bi can bi xwîn em bi te re ne ey Serok” sloganlarını attı.

Newroz şehitleri şahsında Kurdistan Özgürlük Şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşu ardından program başlatıldı.

Newroz komitesi adına konuşan Recep Akkamış, hakların Newroz’unu kutladı. Gerillanın direnişini selamlayan Akkamış, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğü için her zaman mücadele edeceklerini belirterek, “2024 Newroz’unda halkımızın katılım düzeyi ve ortaya koyduğu irade bir kez daha açığa çıkmıştır” dedi. Akkamış, “Kürt halkı, faşist Türk devletinin başta gerilla alanlarına ve Kuzey Doğu Suriye'ye yönelik gerçekleştirdiği işgal saldırılarına, Bakurê Kurdistan’da siyasi soykırım operasyonlarına rağmen bir kez daha iradesini ortaya koyarak Önderliğine ve Kurdistan Özgürlük Gerillasına sahip çıkmıştır."

İsviçre Demokratik Kürt Konseyi (CDK-S) Eşbaşkanlık Divanı adına konuşan  Mehmet Aslan ise, İmralı tecridine dikkat çekerek, “Abdullah Öcalan'a özgürlük, Kürt soruna çözüm” hamlesinin önemine değindi. Gerilla direnişine dikkat çeken Aslan, Türk devletinin ileri teknolojisine rağmen gerillanın direnişi karşısında duramadığını söyledi. Gerillanın direnişiyle Kurdistan’a baharın erken geldiğini söyleyen Aslan, halkların Newroz’unu kutladı. 

Kutlamaya katılan Uluslararası Kimyasal Silahlarla Mücadele Derneği Üyesi ve Ticono Kanton Parlamenteri Dr. Beppe Savary Barioli, Kobanê'nin Yeniden İnşası Derneği Başkanı olan Onkolog ve Ulusal Parlamento Danışman Üyesi Dr. Franco Cavalli, Ticino Parlamentosu Üyesi Gerri Piccolo Bretta ile Sosyalist Parti Lugano Temsilcisi Adriano Venuti de birer konuşmayla Kürt halkının Newroz’unu kutladı.

Kutlama, Sanatçı Azad Karahan'ın stranlarıyla devam ederken halk, zılgıt ve sloganlarla halay çekti.