MA editörünün gözaltına alınmasına uluslararası tepki

İngiltere Gazeteciler Ulusal Sendikası ve Morning Star gazetesi, Mezopotamya Ajansı Editörü Ziyan Karahan’ın gözaltına alınmasını kınadı.

Avrupa’nın önemli gazeteci sendikası olan İngiltere Gazeteciler Ulusal Sendikası'nın (NUJ) Genel Sekreteri Michelle Stanistreet, Türk devletinin basın özgürlüğünü günlük olarak ihlal ettiğini ve yargı tehdidi ile gazetecileri çalışamaz hale getirdiğini ifade etti. 

Stanistreet, şunları kaydetti:
"Devletin basın özgürlüğünü gündelik olarak ihlal ettiği Türkiye’de, gazeteciler yargı tehdidi korkusu yaşamadan işlerini yapabilmelidir. Son olarak Mezopotamya Haber Ajansı Editörü Zivan Karahan’ın gözaltına alınması Türkiye’deki gazetecilere yönelik tehdit ve yönelimlerin kabul edilemez son örneğidir. Türkiye en çok gazetecilerin hapsedildiği sicili olan bir ülke ve Kürt basını en çok hedef alınan kesim. Uluslararası toplum Türk devletini kesin bir dille kınamalı ve Birleşmiş Milletler, gazetecilerin korunması sözleşmelerine uymasını sağlamalıdır.’’ 

GAZETECİLİK SUÇ DEĞİLDİR

Morning Star gazetesinin Uluslararası Editörü Steve Sweeny ise Türkiye’deki gazetecilerin eşi benzeri görülmemiş bir baskı ve saldırı altında olduğunu ve gazeteciliğin asla suç olmadığını ifade etti. 
Amed Büyükşehir Belediyesi’nin gasp edilmesiyle birlikte kentte düzenlenen ev baskınlarında çok sayıda kişi gözaltına alındı. Bu operasyon kapsamında Mezopotamya Ajansı’nın Kürtçe servisi editörü Ziyan Karahan da gözaltına alınanlar arasındaydı.