Marsilya ve Bremen'de HDP'ye destek

Avrupa kentlerinde HDP'ye destek giderek yayılıyor. Marsilya ve Bremen'deki etkinliklerde, HDP'nin barajı geçmesinin önemine ve AKP'nin insanlık suçlarına dikkat çekildi.

HDP'nin yoğun çalışma yürüttüğü Güney Fransa'nın Marsilya kentinde de Perşembe gününden itibaren oy verme işlemi başlayacak. Önceki seçimlerde olduğu gibi Prado semtinde bulunan Parc Chanot'ta kurulacak çadırda saat 9.00-21.00 arasında oy kullanılacak. HDP ise bölgede çalışmalarını hızlandırdı.

HDP Siirt Milletvekili Besime Konca, önce Montpellier şehrinde düzenlenen halk toplantısına katıldı. Daha sonra akşam saatlerine doğru Marsilya'da bulunan Alevi Kültür Merkezi'ni ziyaret ederek, burada düzenlenen halk toplantısında konuşan Konca, "Seyit Rıza'nın dediği gibi biz onların önünde boyun eğmediğimiz için hâlâ onlar için bir derdiz ve dert olmaya devam edeceğiz” dedi.

Konca, HDP'nin Türkiye'de büyük bir özgürlük, demokrasi, adalet ve barış mücadelesi verdiğini söyledi. 

Avrupa ve Türkiye'de yaşayan seçmenleri sandığa gidip oylarını kulanmaya çağıran Konca, şöyle devam etti:

“24 Haziran'da sandığa gidecek irade sadece oy kullanmayacak; yıllardır dayatılan katliam, inkâr, soykırım ve faşizmden hesap sormak için sandığa gidilecek. Kürt kimliğimiz ve Alevi inancımızdan dolayı hâlâ dar ağacında yaşıyoruz. Ve Kadın olarak da kimliğimizden dolayı dar ağacındayız, katlediliyoruz ve tecavüze uğruyoruz."

Marsilya Alevi Kültür Merkezi Eş Başkanı Atilla Varto da Alevilere çağrıda bulunarak, HDP etrafında kenetleme çağrısında bulundu.

Varto, “Bu baskıcı rejimin yıkılması için ve Türkiye'deki halkların eşit yurttaşlık temelinde yaşıyabilmesi için; HDP'nin Meclis'e girebilmesi lazım. Bu konuda Alevilere büyük bir rol düşüyor" dedi.

Toplantıya katılanlara Burhan Karataş tarafından Kürtçe, Zazaca ve Türkçe konser verildi.

BREMEN

Almanya'nın Bremen kentinde, Demokratik Bileşenler Platformu tarafından seçim çalışmalarına devam ediliyor. Kentteki bir camide düzenlenen panele, HDP Bingöl Milletvekili Adayı Avukat Erdal Aydemir konuşmacı olarak katıldı. 500'e yakın kişinin katıldığı panelde, açılış konuşmasını da Cami Hocası Eşref Budan yaptı. Budan, Bingöl'de özel bir savaş yürütüldüğünü, bu kapsamda İslam'ın da sömürüldüğünü belirtti. Budan, Bingöl'de de HDP'nin kazanması gerektiğini söyledi.

Aday Erdal Aydemir ise Bingöl halkının onurlu olduğuna dikkat çekti. Aydemir, buradan telefon yoluyla bile AKP'ye oy verenlerin ikna edilebileceğini söyledi ve topyekûn çalışmaya davet etti.

NAV-DEM'den Sait Bilginsöz ise HDP'nin kaybetmesi, AKP-MHP'nin kazanması halinde katliamların artacağı, Kürtsüzleştirme politikalarının derinleşeceği uyarısında bulundu.

Muhittin Boztimur da oy verirken Taybet Ana'nın, buzdolabında bekletilen ve Efrîn'de katledilen çocukların unutulmaması gerektiğini söyledi.

Panelin ardından iftar yemeği verildi.