Marsilya ve Voralberg’de Newroz kutlandı

Fransa’nın Marsilya kenti ile Avusturya’nın Voralberg eyaletinde Kürdistanlılar Newroz’u kutladı.

Fransa'da yaşayan Kürdistanlı ve dostları Newroz'u Efrîn'in direniş ruhuyla kutladı.

Place de Rose Düğün Salonunda düzenlenen Newroz kutlamasına yaklaşık 2 bin kişi katıldı.

Kürdistan özgürlük mücadelesi şehitlerinin posterleri ile donatılan salona pankartlar, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fotoğrafları, YPG/YPJ bayrakları asıldı.

Açılış konuşmasının ardından gece, PKK Yürütme Komitesi üyesi Mustafa Karasu'nun sinevizyon konuşmasıyla devam etti. Karasu konuşmasında Avrupa'da yaşayan Kürdistanlıların

Efrîn için ortaya koyduğu direnişi selamladı.

Sinevizyon gösterimi ardından Kürt siyasetçi Hatip Dicle bir konuşma yaptı.

Dicle, “Efrîn bugün bütün Kürtlerin onurunu ve gururunu temsil ediyor. Efrîn'i Türkiye coğrafyasıyla kıyaslarsan yüzde bir ölçüsüne denk gelmez. Erdoğan, Putin'den hava sahasını açmasını isterken, üç günde Efrîn'i düşüreceğini söylemişti. Dünyanın 10'cu güçlü ve NATO'nun 2. büyük ordusu, tankı, topu ve uçağı olmayan savaşçılar karşısında 58 günde bütün tekniği kullanmasına rağmen Efrîn merkeze zor girebildi. Çünkü Efrîn'de direnenler sayın Öcalan'ın öğrencileriydi. 2015 görüşmelerinde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan Efrîn yönetimini ve halkını uyarmıştı. Size lazım olan dikiş atölyeleri değil, mermi atölyeleri. Her taraftan saldıracaklar. Öz savunmanızı buna göre yapın demişt. Efrîn halkı ve yönetimi üç yıl boyunca birçok bölgede tüneller kazıp, hazırlık yapmıştı. Tarihi direniş bu hazırlıkların sonucuydu” dedi.

Demokratik Ulus modeli ilk defa Rojava'da hayatta geçti diyen Dicle, Öcalan'ın demokratik ulus modeli ve fikirleri sadece Ortadoğu’da değil, dünyanın birçok yerinde tartışıldığını söyledi.

Konuşmalardan sonra Arin Mirkan Kadın Meclisi’nin genç kadın folklor ekibi ile yaşları 50-70 arasında değişen Fransızlardan oluşan ekip, halk oyunları sergiledi.

Gecede Marsilya TEV-ÇAND sanatçılarının korosu ve Hozan Farqin sahne aldı.

Kutlama, “Biji berxwedana Efrînê”, “Biji Serok Apo” ve “Biji PKK” sloganları ve halaylarla sona erdi.

VORALBERG

Avusturya’nın Voralberg Eyaleti’nde de Newroz coşkulu bir şekilde kutlandı.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterleri, KCK, YPG, YPJ bayrakları ile donatılan salonda gerçekleştirilen kutlamada sık sık, Efrîn ve Öcalan ile dayanışma sloganları atıldı.

Kutlamada Delil Xidir, Dilyar Serêkaniyê, Koma Arîn ve yerel gruplar sahne aldı.

Kutlamada yapılan konuşmalarda Efrîn direnişine dikkat çekildi.