Mawda'yı vuran polise ödül gibi ceza talebi

Belçika'da bir polisin açtığı ateş sonucu Kürt kız çocuğu Mawda'nın ölümüne ilişkin görülen davada, polise bir yıl tecilli hapis cezası talep edildi.

Mawda Şawr, Mayıs 2018'de polisin mültecileri taşıyan bir kamyonu takibi sırasında hayatını kaybetti. Kamyona açılan ateş sonucunda 2 yaşındaki Mawda vurularak hayatını kaybetmişti.

16'yı 17 Mayıs'a bağlayan gece, kamyonet 30 dolayında mülteciyi taşıyordu. Bir otoyol üzerinde takip başlamış, polis kamyonu durdurmak iddiasıyla ateş açmıştı.

Dava iki yılı aşkın bir süre sonra 23 Kasım'da Mons ceza mahkemesinde başladı. 24 Kasım Salı günü, kamyona ateş açmakla suçlanan polis hakkında bir yıl tecilli hapis cezası talep edildi.

48 yaşındaki polis memuru Victor-Manuel Jacinto Goncalves bu davada "kasıtsız cinayet"le yargılanıyor.

Goncalves, duruşma sırasındaki "Bir çocuğun olduğunu bilseydim asla silahımı çıkarmazdım" diye savunma yaptı.

Belçika medyasına göre Mawda'nın aile avukatı Selma Benkhelifa, "Bir çocuğun (araçta) olduğunu bilseydi silahını çıkarmayacağını söylüyor... Silahını hiç çıkarmaması gerekiyordu, nokta" diye yorumladı.

İddianamede polisin dikkatsizliğine işaret edildi. İddianameye göre, polis kamyonettekilerin karşı karşıya olduğu büyük tehlikeyi bilmiyor olamazdı.

Savcı, "Başkasının hayatını tehlikeye atma kastı yok, ancak bu koşullarda silahını kullanmak makul değil" dedi.

Benkhelifa'ya göre fail polisin kurduğu cümle "kazara ateş açıldığı" tezi ile uyuşmuyor.

Savcı, "Hiçbir unsur, polis memurunun bilerek, isteyerek, kasıtlı olarak başka birinin hayatına zarar vermek istediğine bir başlangıç kanıtı oluşturmuyor" iddiasında bulundu.

Savcı bu ifadelerle Mawda'nın ailesi ve avukatlarının argümanlarını reddetti. Aile ve avukatlar, olayların "kasıtlı cinayet" olarak nitelendirilmesini istiyor. Mawda'nın ailesi geniş bir toplumsal destek görüyor. Çok sayıda tanınmış isim de şimdiye kadar destek açıklamasında bulundu. Yönetmen Ken Loac ve şarkıcı Peter Gabriel de bunlar arasında.

Duruşmada dinlenen Mawda'nın babası, olay anını şöyle anlattı: "Mawda'yı kucağıma aldığımda çok kan kaybetmişti, bir çeşme gibi kan boşalıyordu, şok olmuştum. Çığlık attım ve yardım istedim, ambulans çağırdım. (Ambulans) Benim dilimde aynıdır. Yardıma ihtiyacımız olduğunu açıkça belirtmek istedim. Ancak polis pek kibar değildi. Mawda'yı kollarımdan aldılar ve beni dövdüler. "

Mawda'nın babası şunları ekledi: " Şunu da söylemek isterim ki, polisi silahını alırken hiç tereddüt etmeden gördüm. Zaman kaybetmeden ve tereddüt etmeden bilinçli olarak bize doğru ateş etti".

Polis tutuksuz olarak duruşmalara katılırken, Güney Kürdistanlı iki kişi de tutuklu yargılanıyorlar. Bunlardan biri kamyonetin şoförü, diğeri de göçmenleri İngiltere'ye götürmek için kamyona bindirmekle suçlanan kişi.

Polise bir yıl tecilli hapis isteyen savcı, şoföre 10 yıl, tacire 7 yıl hapis cezası talep etti. "Suç tekrarı" nedeniyle şoföre ağır ceza istendiği ifade edildi.