Merkel hükümeti herkesi kandırmış: Ambargo yokmuş

NATO zirvesinde Türk devletine silah satışlarına dair konuşan Almanya Başbakanı Scholz, “Ortada bir ambargo yok” dedi. Halbuki Merkel hükümeti son yıllarda “Silah satışını durdurduk” diyordu.

İspanya’nın başkenti Madrid’de devam eden NATO zirvesinde yapılan pazarlıklar sonucu Türk devletinin vetosunu kaldırmasıyla İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliği süreci başladı. AKP-MHP iktidarıyla varılan uzlaşmanın ardından düzenlenen basın toplantısında Almanya Başbakanı Olaf Scholz’a Berlin-Ankara yönetimleri arasındaki silah ticareti konusu soruldu.
“Almanya, Türkiye'ye uyguladığı silah ihracat kısıtlamalarını kaldıracak mı” şeklindeki soruya Alman Başbakanı Scholz net bir cevap vererek, "Ortada ambargo yok" dedi. Ancak Scholz’un bu çıkışının aksine bir önceki Alman hükümeti, 2019 yılının Ekim ayında Serêkaniyê ve Gri Spi'yê yönelik işgal harekâtının ardından Türk devletiyle silah satışlarında ciddi boyutlarda kısıtlamaya gittiğini iddia etti.


MAAS ‘SİLAH SATMIYORUZ’ DEMİŞTİ


Hatta Türk devletinin Kuzey-Doğu Suriye’ye yönelik 9 Ekim 2019 günü başlattığı işgal saldırısının ardından Angela Merkel’in başbakanlığındaki Federal Hükümet, kamuoyunun baskısının ardından Ankara ile silah ticaretini tamamen durdurma sözü verdi.

 
Yine 2020 yılının Temmuz ayında ise dönemin Alman Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Türkiye’ye deniz kuvvetlerinde kullanılan araç ve teçhizat dışında, hiçbir silah satışına onay vermediklerini iddia etti. Ankara’nın çok sayıdaki silah ithalat talebine olumsuz yanıt verdiklerini öne süren Maas “Türkiye artık Almanya’dan silah temin etmiyor” sözleriyle Türkiye’ye silah ambargosu uyguladıklarını ifade etmişti.


Ancak diğer taraftan Almanya’nın bu çıkışlarına ve “Ankara ile silah ticaretini durdurduk” açıklamalarına rağmen Berlin yönetimi ile Türk devleti arasında silah ticareti devam etti. 2019’da 31 Milyon Euro, 2020’de 22 Milyon Euro ve 2021’de de 9 Milyon Euro değerinde Türkiye ile yapılan silah satışlarına ilişkin Merkel hükümeti, birçok kez “Bu silahlar Suriye’de kullanılmıyor ve askeri araç-gereçleri kapsıyor” biçiminde kamuoyuna açıklamalarda bulundu.

 

EFRÎN İŞGALİNİN SİLAH TEDARİKÇİSİ ALMANYA’YDI


Ayrıca 2018 yılının Ocak ayında Türk devleti Efrîn'e yönelik işgal saldırısını başlattığında dünya medyasına Alman Leopard II tanklarının üzerindeki Türk askerleri ile çetelerinin görüntüleri yansıdı. Leopard II tankları saldırının en önemli askeri aracını oluştururken, işgal saldırısında kullanılan G3 tüfekler ile Mercedes’in ürettiği askeri araçlar da Almanya’dandı. Ayrıca Efrîn saldırısı öncesinde de Merkel hükümetinin onayıyla Türk ordusunun elindeki tanklar, Alman silah devi Rheinmetall tarafından modernize edildi. 

 

YanıtlaYönlendir