Montpellier ve Stuttgart’ta anma etkinlikleri

Fransa'nın Montpellier kentinde Roboski ve Maraş katliamların yıl dönümü vesilesiyle bir anma etkinliği düzenlenirken, Almanya’nın Stuttgart kentinde de “şehit aileleri ile dayanışma yemeği” verildi.

Montpellier kentinde yapılan etkinlik bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. Etkinlikte bir konuşma yapan FEDA temsilcisi Şenol Hantekin, “Dün Maraş katliamını yapan zihniyet ile Roboski katliamını yapan zihniyet aynıdır” dedi.

Hantekin, “Bizler bu katliamcı zihniyete karşı birlikte mücadele etmeliyiz. Erdoğan tam bir Alevi, Kürt ve İslam düşmanıdır” diye ekledi.

Türk rejiminin geçen hafta Şengal ve Maxmur’a düzenlediği saldırıları da kınayan Hantekin, son olarak HDP’li vekil Leyla Güven’in 40’ıncı gününe giren açlık grevine değindi. Hantekin, Leyla Güven’in taleplerinin milyonların talebi olduğunu belirterek, Öcalan ile derhal görüşme sağlanması gerektiğini kaydetti.

Bu konuşma ardından Roboski ile Maraş katliamlarına ilişkin hazırlanan bir sinevizyon gösterimi yapıldı.

STUTTGART

Almanya’nın Stuttgart bölgesinde ise şehit aileleri ile dayanışma yemeği organize edildi. Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nin Emerholz’da verdiği yemeğe onlarca kişi katıldı.

Şehit aileleri adına bir konuşma yapan Berivan Orak, “Avrupa kentlerinde Kürdistani ruhu yaşamak ve şehitlerimizi anmak, hatırlatmak bizler için tarihi bir borçtur. Bu temelde şehit düşen canlarımızı buradan yürekten anılarına bağlı kalacağımızın sözünü veriyoruz” dedi.

Konuk misafir Kürt siyasetçi Ahmet Aktaş da bir konuşma yaparak, şehit aileleri ile dayanışmanın önemli olduğuna vurgu yaparak, “Kürdistan tarihi aynı zamanda şehitler tarihidir. Bu temelde gerçekliğimizin var olma ön koşulu şehitlerimiz ve bize bıraktığı bu onurlu mirastır” dedi.

Aktaş, “Bizler nerde olursak olalım, şehitleri anmak, hatırlatmak hatta onları yaşamak kadar güzel bir duygu olamaz. Bu davranış her Kürt bireyi için bir vefa borcudur” diye konuştu.

Etkinlik sanatçı Xemgîn Bîrhat’ın sahne alması ardından sona erdi.