Nantes ve Chambéry’de Newroz kutlamaları

Kürdistan halkının direniş geleneğinin sembolü olan Newroz, Fransa’nın Chambéry ve Nantes şehirlerinde düzenlenen gecelerle kutlandı.

Fransa’nın güneydoğusundaki Chambéry şehrinde düzenlenen Newroz gecesine Kürtlerin yanı sıra çok sayıda Kürt dostu Fransız da katılım gösterdi.

Ey Reqib marşıyla başlayan gecede yapılan konuşmalarda Efrin’deki direniş selamlanırken, Türk devletine ve çetelerine karşı her yerde direnişin büyütülmesi gerektiği vurgulandı. Konuşmalarda, Efrin işgaline son verilmesi için herkesin sorumluluk alması istendi.

Newroz gecesinde Koma Mazluman adlı grup sahne alırken, direniş stranları Efrin’e adandı. Gecede HDP Van eski milletvekili Kemal Aktaş da bir konuşma yaptı. Newroz’un Kürt direniş geleneğindeki önem ve yerine vurgu yapan Aktaş, bu direniş ruhunun bugün Efrin’de Türk devletinin vahşetine karşı mücadeleyle kendisini gösterdiğini dile getirdi.

Grenoble Kürt Dostluk Grubu üyesi Fransız dayanışmacıların da söz aldığı gecede, Kürt halkına olan destek yinelendi.

Chambéry’deki Newroz gecesi Hozan Peyman Arjin’in seslendirdiği direniş türküleri eşliğinde çekilen halaylarla son buldu.

NANTES’DA KENDAL BREİZH’İN YOLDAŞLARI DA KATILDI

Batı Fransa’daki Nantes şehrinde de Kürtler ve Fransız dostlarının katılımıyla düzenlenen bir geceyle Newroz bayramı kutlandı.

Nantes ve çevresinden Kürdistanlılar ve dostlarının katılımıyla Salle Festive Nantes adlı salonda düzenlenen geceye İsviçre’de Birleşmiş Milletler (BM) önünde Efrin için açlık grevinde olan HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız telefonla katıldı. Newroz’un önemine değinen Sarıyıldız, Türk devleti ve çetelerinin işgali altındaki Efrîn'i sahiplenmek ve direnişe destek için onur ve haysiyet sahibi tüm insanların ayağa kalkması gerektiğini vurguladı.

Sarıyıldız, AKP iktidarı ve çetelerinin Kürt halkının verdiği mücadele karşısında yenilgiye mahkum olduklarının altını çizdi.

Nantes Newroz gecesinde KCK Yürütme Konseyi Üyesi Mustafa Karasu'nun 2018 Newrozu için yaptığı konuşmaları içeren sinevizyon gösterimi yapıldı. Sinevizyonun ardından kitle hep bir ağızdan ''Biji berxwedana Efrin'e”, “Katil Erdogan” ve “Biji Serok Apo'' sloganlarını haykırdı.

Fransız Kürt dostları tarafından yapılan konuşmalarda ise, Kürt halkının mücadelesine verilen desteğin devam edeceği vurgulandı. Fransızlar, 31 Mart’ta Lorient şehrinde Efrin’i sahiplenme yürüyüşüne katılım çağrısı yaptı.

Newroz gecesine 10 Şubat’ta şehit düşen Breton savaşçı Olivier Le Clainche’nin (Kendal Breizh) mücadele arkadaşları da katılım gösterirken, Kürt halkıyla dayanışma mesajı verdiler.

Nantes’daki Newroz gecesinde sanatçılar Şengül Pak, Hozan Diyar ve Kewe sahne aldı. Gece, stranlar eşliğinde çekilen halay ve atılan sloganlarla son buldu.