NATO ve BM önünde eylem çağrısı

Avrupa’daki Kürdistani parti, kurum, meslek örgütleri ve şahsiyetlerin Efrîn için ulusal tutum belirleme toplantısında Avrupa’da NATO ve BM önlerinde eylem çağrısı yapıldı.

Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK) ve Efrîn’e Sahip Çıkma Komitesi’nin öncülüğünde başlayan toplantı, “Helwesta Netewî Ji Bo Berxwedana Efrînê” sloganıyla Hollanda’da başlayan toplantı devam ediyor.

Toplantıya 57 siyasi parti, 53 sivil toplum örgütü olmak üzere yüzlerce şahsiyet katıldı. Kürdistanı kurumlar dışında, Asuri-Süryani, Emeni kurum temsilcilerinin yanı sıra Türkiyeli sol örgütler ve Arap kurum temsilcileri de hazır bulundu. Toplantı katılımcıların konuşmalarıyla devam ediyor.

‘DİPLOMASİYA HIZ VERELİM’

DTK Eski Eşbaşkanı Hatip Dicle, Efrîn direniş sürecinde dayanışma olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Bütün dünyada büyük bir direniş var. Bu halklar ve kamuoyu düzeyinde böyle. Ancak devletler ve siyasi parti nezdinde olması için bir diplomasi çalışması olması gerekiyor. Halkımız tarihi direniş içerisindedir. Biz bu halka ve canını veren şahitlere layık olmak için bu mücadeleyi büyütmemiz gerekiyor.”

‘HERKES HAREKETE GEÇMELİ’

YNK adına konuşan Şêx Şemal ise Kürdistan’ın bütün parçalarında dayanışmayı büyütmek gerektiğini belirterek, “Biz hareket olarak, ilk günden bu yana Efrîn direnişiyle birlikteyiz. Sömürgecilere karşı çıkmak için ulusal birlik mücadeleyi yükseltmeliyiz. Gün mücadele ve birlik günüdür. Herkes bu sorumlulukla hareket etmelidir” diye konuştu.

‘ARTIK BİRLİK OLMALI’

KDP Avrupa temsilcilerinden Omer Zawity dünyanın sessizliğini eleştirerek, şunları söyledi: “Fransa ve Almanya’dan bize yardım beklememek gerektiğini Şengal’de, Kerkük’te ve şimdi de Efrîn’de gördük. ABD ve Avrupa devletleri bize sırtlarını döndü. Bütün partiler ama en önce de benim partimin artık şu soruyu sorması gerekiyor. Biz niye birlik olmuyoruz. Kurtuluşumuz birlikten geçiyor. Bir olursak ancak düşmanlarımıza karşı güç olabilir ve kazanabiliriz.”

‘NATO VE BM ÖNÜNDE EYLEMLER YAPMALIYIZ’

Ermeni temsilci Sayar Tekin de Avrupa ve dünya güçlerinin sessizliğini eleştirerek, “Bizler Avrupa’da sivil eylemleri başlatmayız. Efrîn’in sesini dünyaya duyurmamız için elimizden ne geliyorsa yapmalıyız. Bu sistem 100 yıl önce Ermenileri katletti, bugün de bütün hakları hedef alıyor. NATO ve BM gibi kurumların önünde açlık grevleri yaparak, bu kurumları harekete geçirmemiz lazım” diye konuştu.

'KİMSE ÇIKARLARINI DÜŞÜNMEMELİ’

Kürdistan İslami Partisi adına Hikmet Serbilind ise şunları söyledi: “Hiçbir parti çıkarlarını düşünmemelidir, Efrîn Kürtlerin evleridir. Bunun için de herkes, her parti ve birey Efrîn’e sahip çıkmalıdır. Efrîn’i savunmak, şehitlere sahip çıkmak en çok Müslümanlara farzdır, Müslüman Kürtler Efrîn’e sahip çıkmalıdır.”

‘SALDIRIYI KINIYORUZ’

Almanya Sol Partisi (Die Linke) adına Federal Parlamento Milletvekili Gökay Akbulut da toplantıya Sol Parti adına katıldığını belirterek, dayanışma içinde olduklarını söyledi. Akbulut, devamla şunları söyledi: “Türkiye ordunun Efrîn’e yaptığı saldırı savaşı kınıyor ve bunun bitmesini talep ediyoruz. Almanya’nın Türk devletine yaptığı silah satışlarını ve Kürtlere yaptığı baskıyı bir an önce durdurmasını talep ediyoruz.”