Neo faşist lider Meloni’nin tek derdi mülteciler

İtalya’nın neo faşist başbakanı Giorgia Meloni, beklenenin aksine AB’yle sıkı ilişkiler içine girdi. Meloni’nin tek derdi ise AB’nin sınırlarını sıkı sıkıya mültecilere kapatması.

Son yıllarda İtalya’da arka arkaya yaşanan hükümet krizleri, geçtiğimiz yılın Eylül ayında yapılan genel seçimlerde, Giorgia Meloni'nin liderliğindeki aşırı sağcı bloku iktidara taşıdı. Ekim ayının sonlarında başbakanlık koltuğuna oturan İtalya'nın Kardeşleri Partisi (FdI) lideri Meloni, iktidardaki yüzüncü gününü doldurdu.

Seçimlerden önce 2. Dünya Savaşı sırasında partizanların verdiği direnişle yıkılan Mussoloni rejimine dönük hayranlığını dile getiren ve Avrupa Birliği (AB) karşıtı siyaset yürüteceğine dair mesajlar veren Meloni'nin, iktidarının üçüncü ayında beklenin aksine Avrupalı liderler ve AB’nin üst düzey bürokratlarıyla samimi pozlar vermesi dikkat çekti.
Ekonomide liberal bir çizgiyi savunan ve AB içinde de güçlü birliktelikten yana olduğunu birçok kez ifade Meloni’nin ana gündeminde ise mülteciler var. Coğrafik konumundan dolayı daha fazla mülteci akınına maruz kalan İtalya’da 2023 yılın ilk ayında sadece 4 bin civarında mülteci geldi. Ancak buna rağmen Meloni iktidarının ‘hedef tahtasında’ mülteciler var.

MİCHEL’DEN MELONİ’YE ÖVÜCÜ SÖZLER

İktidara gelir gelmez Akdeniz’de mültecileri kurtaran yardım gemilerinin çalışanlarının yargılanmasını hızlandıran Meloni, Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel ile yaptığı görüşmenin ardından basına verdiği açıklamada, birliğin dış sınırlarını sıkı sıkıya mültecilere kapatması gerektiğini savundu.
9-10 Şubat tarihleri arasında göçmen ve mülteci akınına ilişkin AB liderlerinin katılacağı zirve öncesi bu talebini bir kez daha dile getiren Meloni, “İtalya mülteciler konusunda yalnız bırakılmamalı” dedi. Michel ise iktidardaki yüzüncü gününden dolayı Meloni’yi kutladı. Meloni’ye övücü sözlerle hitap eden Michel, “Son aylarda İtalya ile yürüttüğümüz başarılı çalışmalardan dolayı başbakan Meloni’ye teşekkür ediyorum” diye konuştu.

MUHAFAZAKARLAR MELONİ’YLE İTTİFAK YAPMA NİYETİNDE

Meloni’nin liderliğindeki İtalya’nın aşırı sağcı hükümeti, özellikle Ukrayna savaşı ile enerji krizinde Avrupa’nın diğer sağcı/popülist liderleri yerine Brüksel’in belirlediği siyaseti benimsiyor. Bu durum özellikle Avrupa’daki muhafazakar liderlerin daha fazla Meloni ile iş birliği yapmasını ve onun AB’nin liderleri arasında yıldızının parlamasına yol açıyor.

Hatta geçtiğimiz günlerde Meloni ile bir araya gelen Avrupa Parlamentosu'nun (AP) en büyük grubu olan ve muhafazakar partilerin içinde yer aldığı Avrupa Halk Partisi’nin Grup Başkanı Manfred Weber, Meloni ile çalışmak istediklerini ifade etti. Weber de diğer Avrupalı liderler gibi Meloni’ye dönük övücü sözler sarf etti.

Alman basınına konuşan Hıristiyan Demokratlar Birliği'nin (CDU) kardeş partisi Hıristiyan Sosyalist Birliği'nden (CSU) Weber, “Avrupa için yapıcı bir lider, Ukrayna’dan yana ve İtalya’da hiçbir hukuk devleti sorunu yok” diye konuştu.

Weber’in bu sözleri önümüzdeki yıl yapılacak AP seçimlerinde muhafazakarların Meloni gibi aşırı sağcı liderlerle ittifak yapma niyetinde olduğu yönünde yorumlandı.