Oyumuz tabii ki HDP’ye

Avrupa'da yaşayan Kürdistanlılar katliamların, diktatörlüğün sona ermesi, demokratik ve özgür bir ülke için sandığa giderek HDP’ye oy vermenin önemine vurgu yaptı.

Almanya'nın Frankfurt kentinde düzenlenen 10. Avrupa Dersim Kültür Festivali’nde baskın seçime ilişkin görüştüklerimiz, neden HDP’ye oy verdiklerini Yeni Özgür Politika gazetesine anlattı.

GENÇLER HDP DİYOR

Offenbach’ta muhasebede staj yapan 22 yaşındaki Berivan "Bu seçimde oyum HDP’ye. Sadece Kürtlerin değil, Türkiye'de yaşayan bütün halkların özgürlüğü ve gençlerin kendi düşüncelerini hayata geçirebilmeleri için HDP" diyor.

Offenbach’ta yaşayan 22 yaşındaki felsefe öğrencisi Helin de “Oyumu HDP’ye veriyorum. İnsanlar kendi kendilerini yönetsin, devletten yönetilmesin diye HDP’yi destekliyorum. Kadınlar ve gençlik kapitalist sisteme karşı mücadelede çok önemli rol oynuyor. Bu yüzden bir genç kadın olarak HDP diyorum" şeklinde oyunun rengini anlattı.

500’Ü BULACAĞIZ

Koblenz'den Melek Ana aynı zamanda seçim çalışmaları içerisinde de yer alıyor. "Kendi bildiğimiz tanıdığımız aileler dışında da aileleri tespit edip gitmeye görüşmeye ve onları da seçim konusunda HDP’nin bu seçimde barajı aşmasının ne kadar önemli olduğunu söylüyoruz. Çoğunu da ikna ediyoruz" diyen Melek Ana, "Kendi aramızda bu şekilde 500’ü aşma gibi bir hedef koymuştuk 300’ü buldu. Çalışmalar devam ediyor. 500’e ulaşacağız” diyor kararlılıkla.

Melek Ana, şöyle devam ediyor: "Aleviler baskı altında. İnanç olarak zaten özgür değiller, inançlarını yaşayamıyorlar. Alevilik öldürülüyor. Büyük bir haksızlığa uğruyoruz. Bir tek HDP, Alevilere kapı açtı, desteklemekle kalmadı içine aldı, HDP’nin içinde tüm inançlar, tüm milletler kendilerini ifade ettikleri gibi Alevilere daha çok aday imkanı da verildi. Herkesi HDP’e oy vermeye çağırıyorum."

KADININ ADI HDP’DE VAR

Festivale Frankfurt'tan katılan ve 1,5 yıldır sürgünde olan Dersimli Leyla Akyıldız, "Ötekileştirilen, sol-sosyalist kadınları, ezilenleri kucaklayabilecek tek parti şuan HDP. Kadının adı HDP’de var. Diğer partilerde yok neredeyse. Artık yıllardır eski isimler ısıtılıp tekrardan konuluyor. Düşünecek olursak doğru partinin HDP olduğunu, tüm halkları kucakladığını görebiliriz" ifadelerini kullanıyor. AKP iktidarının soykırım politikalarına işaret eden Ayyıldız, “Çok bedel ödendi. Belediye eşbaşkanlarımızın birçoğu cezaevinde, bizler de sürgünde yaşıyoruz. HDP umarım başarılı olur" dedi.

TABİİ Kİ HDP

Frankfurt'ta kalan Vartolu Yoldaş Fırat, ilticacı olduğunu ve ülkedeki şartlardan dolayı buraya gelmek zorunda kaldığını belirtiyor. Fırat, "Bu seçimde tabii ki HDP oy vereceğiz. Çünkü başka seçeneğimiz yok. Var mı? Yok! Ezilenlerin, sömürülenlerin, itilmişlerin, zindana atılanların, öldürülüp katliamdan geçirilenlerin hepsinin birleştiği yer HDP. Biz de bunların bir parçasıyız. 90 yıllık Cumhuriyet ve 16 yıllık AKP iktidarının palet gibi üzerinden geçtiği kesim biziz işte. Selahattin Demirtaş diyor ya 'fakiriz oğlum biz' işte o fakir biziz" sözleriyle özetleyerek devam ediyor:

"Sorun sadece Tayyip Erdoğan meselesi değil, tarihten beri Kürtler üzerinden, Aleviler üzerinden gayrimüslimler üzerinden uygulananları görmemezlikten geliyoruz. Mesele sadece Erdoğan değil, 90 yıllık Cumhuriyet bize çok şey çektirdi. Bugün eğer Kürtler, Aleviler görünür hale gelmişse bunun 40 yıllık mücadeleyle bağlantısını görmek lazım. PKK’nin direnişinin bağlantısını kaçırmamak gerek. Önderliğin direnişi görülmeli. Bugün direnenler O’nun öğrencileridir. İşte bu yüzden HDP.”

YETMİYOR MU ARTIK?

Hamburg'dan Mustafa Okur, "Bugün daha nelerin olması gerekiyor ki insanlar farkına varabilsin? Yetmiyor mu artık, o kadar acılar çekildi, o kadar insanlarımız ölüyor, ne için, kim için? Ben herkesin bu seçimlerde HDP’ye oy vermesini istiyorum. Benim de oyum canı gönülden HDP'yedir" diyor.

BU YOL HAKİKAT YOLU

Koblenz'den Sultan Aslan’ın mesajı ise şöyle: "Bu yol hakikat yolu. HDP, mazlumların yanındadır. Biz biliyoruz ki; devlet zaten HDP’nin barajı aşmaması için elinden geleni yapıyor. Bizim de devletin hilelerine karşılık boşa çıkaracak güçte ve enerjide çalışmamız gerek. Öyle de yapıyoruz. Biz kazanacağız.”