PKK yasağı, ırkçılık ve polis yasasına karşı ortak protesto

Almanya’da birçok kuruluş ve insan hakları savunusunun organizesiyle başkent Berlin’de 1 Aralık’ta PKK yasağı, ülkede artan ırkçılık ve hükümetin getirmek istediği polis yasasına karşı ortak gösteri düzenlenecek.

26 Kasım 1993 günü dönemin Helmut Kohl hükümetinin ilan ettiği PKK yasağı 25. yılına giriyor. 25 yılda yasağın Almanya’da sayıları 1 milyonu geçen Kürt kitlesinde ve Alman demokrasisinde yarattığı tahribatlara dikkat çekmek için konferanslar, etkinlikler ile protesto gösterileri organize ediliyor.

Bu gösterilerin en önemlisi başkent Berlin’de 1 Aralık günü birçok sivil toplum kuruluşu, bilim insanları, akademisyenler, hukukçular, parlamenterler, gazeteciler ve insan hakları savunucusunun ortak çağrısıyla düzenlenecek. “Özgürlük talebi yasaklanamaz- Polis yasası, PKK yasağı ve milliyetçiliğe karşı ortak mücadele” adıyla gerçekleşecek yürüyüş ve miting için hazırlıklar erken başladı.

Gösteri için çağrıcıların yaptığı ortak açıklamada Almanya ve Türkiye’nin özgürlük hareketlerine karşı mücadele eden ülkelerin başında geldiğine dikkat çekildi. PKK yasağının getirildiği günden bu yana binlerce kişinin yargılandığı, yüzlerce kişinin gözaltına alındığı ve onlarca kişinin evine baskınlar yapıldığı hatırlatılan açıklamada devamla şu çağrı yapıldı:

“ALMANYA’DAKİ TOPLUM YASAĞI KABUL ETMİYOR”

“Federal hükümetten PKK yasağının derhal kaldırılmasını talep ediyoruz. Bu özgürlük hareketine yönelik uygulanan anti-demokratik siyaset artık son bulmalı. Almanya’daki toplumun da PKK’ye yönelik yasağı kabul etmediğine defalarca tanık olduk. Hem Kobanê hem de geçtiğimiz Hamburg’daki G20 protestolarının yanı sıra polislere birçok hakkın verilmek istendiği yasalara yönelik protestolarda PKK’nin demokrasi, barış ve özgürlük için mücadele ettiği sıkça ifade edildi.

Birçok evin basılmış, birçok gösteri yasaklanmış, birçok kitap toplatılmış olsa da PKK yasağı birçok insan gözünde kabul edilirliğini yitirmiş durumda. 1 Aralık’ta sokaklara çıkarak federal Alman hükümetinin Türkiye’deki diktatör rejimiyle işbirliğine karşı güçlü bir mesaj vermek istiyoruz. Unutmamalıyız ki PKK yönelik yasak da oluşturulmak istenen polis devleti ve artan ırkçılıkla aynı mantaliteye sahip. Leopard tankları, Hermes krediler ve Almanya’daki polis yasasına karşı demokratik, feminist ve ekolojik hayatı Almanya, Kürdistan ve bütün dünyada gerçekleştirme hayalimiz var.”

FEMİNSTLER VE ANTİ-FAŞİST GRUPLAR DA YÜRÜYÜYECEK

1 Aralık Cumartesi günü saat 12.00’de “Alexanderplatz” meydanındaki “Neptunbrunnen” noktasından başlayacak kitlesel yürüyüşe demokrasiden yana olan kesimlerin yanı sıra, feminist ve anti-faşist grupların da katılması bekleniyor. Kalabalık bir kitlenin katılması beklenen gösteri şu isimler ve kurumların çağrısıyla gerçekleşiyor:

Dr. Gisela Penteker (IPPNW’nin Türkiye bölümü sorumlusu), Ulrich Hartig, yazar Dario Azzellini, Heinz Rolle, yazar Murat Çakır, Gefangenen-Gewerkschaft / Bundesweite Organisation, Interventionistische Linke, Kampagne TATORT Kurdistan, Feminist Kadın Partisi, Judith Dellheim, Ökonomin, Azadi Derneği, MAF-DAD, Cenî, Professor Peter Ott, Kerem Schamberger, gazeteci Markus Bernhardt, Thüringen Sol Parti milletvekili Kati Engel, Franziska Büchl, Rote Hilfe Derneği, Antifaschistische Aktion Lüneburg, Silvia Hauffe, Heinz Jürgen Schneider, Metin Güler, Axel Oswald, Franz Spindler, Sol Parti milletvekili Ulla Jelpke, Jürgen Repschläger, linksjugend’solid Berlin, Dr. Nesmil Ghassemlou, Sol Parti milletvekili Gökay Akbulut, Sol Parti NRW Sözcüsü Inge Höger, Dr. Nikolaus Brauns, Dr. Norman PAECH, Sol Parti milletvekili Sylvia Gabelmann, Christian Katz, Dr. Muriel González Athenas, Rote Hilfe Derneği Berlin Çalışma Grubu, gazeteci Marcus Staiger, Cuxhaven İltacı Yardımlaşma Derneği.

Ayrıca çağrıya daha sonra şu kuruluşlar da destek vererek yürüyüşe katılacaklarını bildirdiler: Almanya Demokratik Kürt Toplum Merkezi (NAV-DEM), Kürdistan Öğrenciler Birliği (YXK), Braunschweig Kürt Kadın Hareketinin Dostları, Kiel Kürdistan Dayanışma Komitesi, Bonn Gençlik Hareketi, “Ortak Mücadele” adlı feminist kampanya ve gazeteci Joachim Legatis, Kiel Rote Hilfe Çalışma Grubu.