Polisin YPG yasağı mahkemelerden dönüyor

Almanya’da İçişleri Bakanlığı ve bazı eyaletlerin yasağına rağmen yerel mahkemeler YPG bayrağının ‘suç’ olmadığına karar veriyorlar. Son olarak Gelsenkirchen’deki yerel mahkeme Alman aktivist Monika Gärtner-Engel’in davasında beraat karar verdi.

Kuzey Ren Vestfilya Eyaleti (NRW)’de bulunan Gelsenkirchen kentinde 20 Mart 2018 günü Türk devletinin ve çetelerinin Efrîn’e yönelik işgalini protesto etmek için bir gösteri düzenlenmişti. Kürtlerin yanı sıra Almanların da katıldığı protestoda Efrîn halkının direnişine destek vermek için Alman aktivist Monika Gärtner-Engel, YPG bayrağını açmıştı.

Polis ise YPG bayrağının açılmasının ‘suç’ olduğunu öne sürerek gösteriye saldırmış ve YPG bayrağına el koymuştu. Daha sonra ise Essen savcılığı Gärtner-Engel hakkında soruşturma açılmıştı. Savcılık YPG bayrağının açılmasının ‘suç’ olduğunu savunarak, Gärtner-Engel’in 200 Euro para cezasına çarpıtılmasını talep etmişti.

Ancak Gelsenkirchen kentindeki yerel mahkeme dün gerçekleşen duruşmada Gärtner-Engel’in YPG bayrağı açarak hiçbir suç işlemediğini belirterek, beratına karar verdi. Mahkeme, savcılığın öne sürdüğü gibi söz konusu gösterinin PKK ile bağlantısının bulunmadığını ve YPG’ye yönelik de Almanya’da her hangi bir yasağın bulunmadığını bildirdi.

‘MAHKEMENİN KARARI DEMOKRATİK HAKLAR İÇİN ÖNEMLİ’

Gelsenkirchen’deki duruşmanın ardından açıklama yapan Monika Gärtner-Engel ise mahkemenin verdiği kararın demokratik haklar için önemli olduğunu bildirdi. Mahkemenin beraat kararının ardından Gelsenkirchen emniyet yetkililerine yönelik izinli bir gösteriye müdahale ettikleri için suç duyurusunda bulundu.

Daha önce de birçok yerel mahkeme YPG bayraklarının taşınmasının ‘suç’ olmadığına karar vermişlerdi. Mart ayında Aachen Sulh Mahkemesi de sosyal paylaşım sitesi Facebook’taki bir sayfasında YPG bayrağı paylaştığı için hakkında soruşturma açılan bir Kürdistanlının davasında polisi haksız bulmuştu.

Aynı şekilde Frankfurt ve Berlin’deki yerel mahkemeler, Almanya’da 2 Mart 2017 yılından bu yana yasak kapsamında değerlendirilen PYD, YPG ve YPJ bayrağının taşınabileceğini bildirmişlerdi.

Almanya’da şimdiye kadar birçok yerel mahkeme benzer kararlar verirken, Bayern Eyaleti’ndeki polis birimlerinin YPG’ye karşı devam eden tahammülsüzlüğü ise dikkat çekiyor. YPG bayraklarını gerekçe yapan Bayern polisi akvistlerin evlerine baskınlar düzenliyor, eyaletteki mahkemeler de Kürt ve Alman aktivistlere YPG/ YPJ ile dayanışmadan dolayı ceza kesiyor.

2 MART GENELGESİYLE GELEN YASAK!

Almanya’da İçişleri Bakanlığı, 2 Mart 2017 günü eyaletlere gönderdiği bir genelge ile aralarında PYD, YPG ve YPJ’nin de bulunduğu çok sayıda Kürt parti ve kuruluşun bayrak/flamalarının yasaklanmasını talep etmişti. Bakanlık, genelgeyi 1993 yılından itibaren Almanya’da yürürlükte olan PKK yasağının “güncellenmesi” olarak açıklamıştı.