PSAKD yöneticilerinin tutuklanması Almanya’da protesto edildi

Erzincan PSAKD’nin 16 yöneticilerinin tutuklanması Avrupa’da yaşayan Aleviler eylemlerle tepki gösterdi. Almanya’daki Türk konsoloslukları önünde eşzamanlı eylemler yapıldı.

Eylemlerden biri Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu AABF’nin çağrısıyla Baden-Württemberg eyaletinde gerçekleşti. Bir grup eylemci, 3 Nisan günü saat 11.00’de, Kerner Platz meydanında bulunan Stuttgart Türk Başkonsolosluğu önünde bir araya geldi. Flamalar ve çelenklerin dikkat çektiği eylemde Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu AABK ve AABF’nin Erzincan PSAKD yöneticilerinin tutuklanmasını kınayan Türkçe ve Almanca bildirileri okundu.

Bildirilerde, şu talepler ve tepkiler dile getirildi:

‘’PSAKD yöneticileri derhal serbest bırakılsın,

‘’KHK’larla işinden olan tüm Canların işinin iade edilmesini talep ediyoruz

AKP Devletinin eli ile yürütülen Kadın şiddeti ve tacizlerini lanetliyoruz,

Eğitimi dinselleştiren gerici Erdoğan ve yandaşlarını kınıyoruz,

Savaş çığırtkanlığı yaparak cinayet işleyen AKP devletini lanetliyoruz! Her zaman zalime karşı Mazlum Halkların yanlarında olacağız, susmayacağız ve asla bizleri susturamayacaksınız!’’

Ardından kısa bir yürüyüş yapan kitle, Stuttgart Başkonsolosluğu önündeki Kerner Platz meydanında bulunan Özgürlük abidesinin önüne siyah çelenklerini bıraktılar.

Eylem, ‘’Faşizme karşı omuz omuza!’’ ve ‘’Susma! Sustukça sıra sana gelecek!’’ sloganları ile son buldu. 

Eyleme katılan AABF'nin Baden-Württemberg eşbaşkanı İlyas Çağla ‘’Bu eylemimizin çıkış noktası Erzincan PSAKD merkezimizdeki arkadaşlarımızın tutuklanması neden oldu. Ancak genele baktığımızda, ülkemizde şu anda Şeriata adım adım ilerlediğini görüyoruz” dedi.

Çağla, şunları ekledi: “AKP devleti önünde gördüğü bütün muhalif güçleri Aleviler, Kürtler, sosyalist kesimler, Basın- yayın çalışanlarını; yani sesini yükseltebilen, itiraz eden bütün muhalif toplumu kıskanç altına almak istiyor. Biz de genelde bütün bunları protesto etmek için bugün buradayız. Bugün Almanya genelinde bütün konsolosluklara siyah çelenler bıraktık. Ama eylemlerimiz bununla sınırlı kalmayıp, yürüyüşlerle, basın açıklamalarıyla, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine, Avrupa Parlamentosuna başvurmalarla devam edecek. Aleviler tarihte hiç bir zaman susmadılar; şimdi de susmayacağız, susturamayacaklar!”

Yöneticiliğinden dolayı yaşadığı tutukluluk ve ölüm tehditleri ardından Almanya’da ilticacı konumunda olan Erzincan PSAKD eski yöneticisi Hasan Sınırtaş ise ‘’Erzincan’da tutuklu bulunan 16 canımızın hemen serbest bırakılmasını talep ediyoruz” dedi.

Sınırtaş, “Bu baskılarla Alevilere tarihte nasıl geri adım attırılmamış, mücadelelerinden vaz geçirememişlerse, biz de bu davamızdan vazgeçmeyeceğiz. Herkesin bunu bilmesi gerekiyor. Biz bu uğurda Pir Sultan gibi canlar vermişiz. Onun için şimdi de bu yolumuzdan dönecek bir durumumuz yok. Bu yüzden arkadaşlarımızı, yoldaşlarımızı serbest bıraksınlar’’ şeklinde konuştu.