Rojava ve Şengal'i hedefleyen saldırı konsepti mi devrede?

Barzani'nin Türkiye ziyaretinin ardından KDP'nin Rojava sınırındaki askeri hareketliliği, Kürt halkında "Türk devleti ile KDP'nin Rojava ile Şengal'i hedefleyen yeni bir saldırı konsepti mi başlatmak istiyor?" sorularına neden oluyor.

Türk devletinin Başûr ve Rojava Kürdistanı'na yönelik işgal saldırı ve yeni işgal hesaplarının devam ettiği bir dönemde KDP ise Rojava sınırına karakol ve gözlem noktaları inşa ediyor.

KDP son bir ay içerisinde Rojava-Bakûr-Başûr sınır üçgeninden başlayarak güneyde Şengal sınırına kadar Rojava-Başûr sınırına yeni karakol ve gözlem noktalar inşa ederek, bazı bölgelerde ise hendekler kazıyor.

Türk devletinin Başûrê Kurdistan'da Heftanin başta olmak üzere Medya Savunma Alanları'na yönelik işgal saldırıları devam ederken, KDP'nin kendisi için hiçbir tehlike arz etmeyen Rojava sınırına inşa ettiği karakollar bazı soru işaretlerine neden oluyor.

Kürdistan Bölgesi Başkanı Nêçirvan Barzani'nin 4 Eylül'de gerçekleştirdiği Ankara ziyaretinin ardından yoğunluk kazanan sınırdaki askeri hareketlilikle eş zamanlı olarak bölgede Türk devletinin keşif hareketliliği de yaşanıyor.

KDP, Rojava-Bakûr-Başûr sınır üçgeninden başlayarak Dicle nehri boyunca Sêmalka mıntıkası, Xanika köyü, Mexfer ve Sihêla köyüne kadar hat boyunca birçok askeri nokta kurdu ve bölgeye çok sayıda pêşmerge sevk etti.

Saddam Hüseyin döneminde yapılan karakolları yenileyerek güçlendiren KDP pêşmergeleri, Dicle vadisi boyunca güneye doğru uzanan silsilede de birçok nokta kurdu, bazı yerlerde ise hendekler kazıyor.

Dicle nehrinin Rojava topraklarını terk ederek Güney Kürdistan sınırlarının içine kıvrıldığı Sihêla bölgesinden güneye doğru olan sınır boyunca KDP'nin hummalı bir çalışması var.

ANF'ye bilgi veren bölgedeki askeri kaynaklar, sınırdaki hareketliliğin son 20 gündür yoğunlaştığını ve bölgede Türk devletine ait keşif uçaklarının hareketliliğinde de artış yaşandığını kaydetti.

Türk devletinin Başûr Kürdistanı'na yönelik işgal saldırılarının yaşandığı bir dönemde KDP'nin Rojava sınırındaki askeri hareketliliği bazı şüphelere neden oluyor.

Bir yılı aşkın süredir Maxmûr'a ambargo uygulayan ve Türk devletinin Medya Savunma Alanları'na yönelik işgal saldırılarından önce Zînê Wertê bölgesine güç gönderen KDP'nin Rojava sınırında inşa ettiği karakollar birçok soru işaretini beraberinde getiriyor.

Sınırdaki söz konusu hareketlilikten önce Nêçirvan Barzani'nin Türkiye ziyareti ve KDP'nin Şengal'e yönelik tehditleriyle eşzamanlı olarak Türk devletinin Şengal'e yönelik hava saldırıları yaşanmıştı.

KDP medyası ise son zamanlarda Şengal'e yönelik yoğun bir kara propagandanın startını vererek, uluslararası güçlerin desteğini kazanmaya çalışıyor.

Ağustos ayında bir brifingde konuşan ABD'nin Yakın Doğu'dan Sorumlu Birinci Bakan Yardımcısı Joey Hood, Hewlêr, Bağdat ve Ankara’nın "ABD’nin danışmanlığında" ortak çalışmasını istemesi dikkat çekmişti.

Bölgede yaşanan gelişmeler; Kürt halkında "Türk devleti ile KDP'nin Rojava ile Şengal'i hedef alan yeni bir saldırı konseptinin ön hazırlığı mı yapılıyor?" sorularına neden oluyor.