GÖRÜNTÜLÜ

Roma’da Newroz, Bologna’da Rojava toplantısı, Parma’da yürüyüş

İtalya’nın başkenti Roma’da Ararat Derneği'nde coşkulu bir Newroz kutlaması gerçekleştirilirken, Bologna’da Rojava direnişini konu alan bir toplantı, Parma’da ise meşaleli yürüyüş yapıldı.

Roma’da düzenlenen Newroz kutlamasına belediye başkanları, dernekler, sendikalar, avukatlar, öğrenciler ve kadın hareketleri gibi çeşitli kesimler katılım sağladı. 

Birlik ve dayanışma ruhunun hakim olduğu kutlamada, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a Özgürlük Komitesi Sözcüsü Giovanni Russo Spena bir konuşma yaptı. 

Spena, konuşmasında öncelikle Abdullah Öcalan'ın 25 yıllık cezaevi sürecini ve tecridi ele alarak, Abdullah Öcalan’ın Roma'ya geliş sürecini detaylarıyla anlattı. 

Spena, bu durumun kabul edilemez olduğunu vurgulayarak, Abdullah Öcalan’ın bir an önce özgür olması gerektiğini dile getirdi. 

Kürt Komitesi ve Rete Kurdistan Dostluk Grubu adına yapılan konuşmalarda, Newroz'un önemi ve anlamı vurgulanarak, bu yılın özgürlük yılı olması talep edildi. 

Kutlamaya binin üzerinde İtalyan katılımı oldu ve etkinlik, Kani Bilal ve Afgan sanatçıların yanı sıra meşhur İtalyan grup Assalti Frontali'nin müziği eşliğinde sona erdi. 

BOLOGNA

İtalya'nın Bologna ve Parma şehirlerinde yüzlerce Kürt ve İtalyan'ın katılımıyla coşkulu bir Newroz kutlaması gerçekleştirildi. 

Bologna’da 2018 Afrin direnişi sürecinde faşist Türk işgaline karşı fedai eylemi gerçekleştiren Avesta Xabur (Zelûx Hemo) anısına Labas Kültür Salonu'nun açılışı gerçekleştirildi. Törenin ardından Rojava'daki kadın mücadelesini konu alan bir toplantı düzenlendi. 

Toplantıya YPJ Enternasyonal İtalyan devrimci kadın Alessia Manzi ve Ya Basta'dan Adele konuşmacı olarak katıldı. Büyük ilgi gören toplantı çeşitli soru-cevaplarla sona erdi. 

Daha sonra Rojava'da inşa edilecek olan Amûde Sineması'na ilişkin dayanışma kampanyası başlatıldı. Bu vesileyle ilk gösterilen film, DAİŞ'e karşı Rojava'yı özgürleştirme hamlesinde şehit düşen Lorenzo Orsetti (Tekoşeri Piling) anısına hazırlanan bir filmdi.

Saat 22.00'ye doğru Kürdistanlı sanatçılar Belçim Atay, Naser Walo ve Ashti Abdo sahne aldı. Gece geç saatlere kadar süren etkinlik, Türk devlet faşizmine karşı açılan pankartlarla sona erdi. Her yer PKK, YPG ve YPJ bayrakları ile donatılarak sık sık "Yaşasın Newroz", "Öcalan'a ve Rojava'ya özgürlük" sloganları atıldı.

PARMA 

21 Mart Perşembe günü ise Parma şehrinde 23 kurum, parti, sendika ve demokratik kurumun katılımıyla Barış Meydanı'nda saat 19.30'da meşaleli bir yürüyüş düzenlendi.

Yürüyüşte “Abdullah Öcalan'a özgürlük”, “Kurdistan'a barış”, “Bijî Newroz”, “Bijî Kurdistan”, “Bijî Rojava sloganları atıldı. Oldukça renkli görüntülerin oluştuğu yürüyüşün ardından, Direniş Meydanı'na girişle ve Newroz ateşinin yakılmasıyla kültürel etkinlik başladı.

Yapılan konuşmaların ardından Kürt ve İtalyan müzisyenlerin eşliğinde Parma Halk Korosu'nun seslendirdiği türkülerle kitleler halaylarla coştu. Gece geç saatlere kadar süren etkinlik, "Başkan Apo'ya özgürlük" sloganlarıyla sona erdi.