Roma’da üç ayrı etkinlikte Rojava ile dayanışma mesajları

İtalya’nın başkenti Roma’da dün yapılan üç ayrı etkinlikte Kürtler ve dostları bir araya geldi. Kültür sanat ve sosyal yardımlaşma içerikli etkinliklerde yapılan konuşmalarda Rojava ile dayanışma mesajları verildi.

Dün Roma’da Rifondazione Comunist Partisi tarafından düzenlenen Rojava ile dayanışma etkinliği Casa Buccini’de yapıldı. Etkinlikte ilk olarak Roma federasyonu başkanı, Rete Kurdistan ve Kürdistan İnformasyon Bürosu temsilcilerinin katıldığı bir seminer yapıldı. Seminerde konuşan büro temsilcisi Yılmaz Orkan, Rojava’daki güncel durumu değerlendirdi. Rojava’da devletlerin pazarlıkları ve politikalarından öte sonucu halkların direnişinin belirleyeceğini belirten Orkan, demokratik konfederalizm ve halkların geleceğinin ancak güçlü bir dayanışma sayesinde korunabileceğine dikkat çekti. Etkinlik Rojava ile dayanışmak için gönüllü sahne alan İtalyan müzisyenlerin verdiği dinleti ile sona erdi.

İKİNCİ ETKİNLİK: DOKÜMANTER GÖSTERİMİ

Roma’daki bir diğer etkinlik “Teroristler / Zehra ve Diğerleri” adlı dokümanterin gösterimi idi. Oldukça yoğun ilginin olduğu dokümanter, AKP hükümetinin yargı terörü ile teslim almak istediği aydın ve sanatçıların yaşamına ve öz yönetim sürecinde yaşananları ele alıyor.

Gösterimde uluslararası alanda düzenlenen birçok sergi ve etkinliğe katılan Zehra Doğan da hazırdı. Francesco Nava’nın yönetmenliğini yaptığı dokümanterin gösteriminden sonra yapılan tartışmaya Zehra Doğan’ın yanı sıra ünlü gazeteci Alberto Negri de katıldı. Zehra Doğan, Türk devletinin politikalarını meşrulaştırmak için herkesi terörist ilan ettiğini söyledi. Belgeselde konu edinen Mehmet Tunç ve Asya Yüksel’in direnişine dikkat çekti.

Antonio Negri ise, Rojava’daki saldırılar karşısında yapılması gerekenin, halklardan öğrenilen direnişin yürütülmesi olduğunu ifade etti. Doğan, etkinlikten sonra Cinema Palazzo’nun duvarına bir resim yaptı.

ÜÇÜNCÜ ETKİNLİK: OSTIA BELDESİNDEYDİ

Üçüncü etkinlik ise Roma’ya bağlı Ostia beldesinde gerçekleşti. Garbatella belediye baskani Amedeo Ciaccheri, Anpi derneği, temsilcilerinin de katıldığı etkinlikte bir konuşma yapan Amedeeo Ciaccheri, “DAİŞ karşısında on bir bine yakın şehit veren Kürtlerin şimdi de Erdoğan’ın sahaya sürdüğü cihatçı çetelere karşı amansız bir direniş sergiliyor” dedi.

Ortadoğu’da direnen halkların “Bizim Ortadoğu’da dağlardan başka dostumuz yok” dediğini de dile getiren Ciaccheri, “Ama biz sosyalistler, komünistler, anarşistler o halkların sırtını dayadığı dağlar olmalıyız” diye konuştu.

Kürt Komitesi adına konuşan Erol Aydemir ise Rojava halkının kurduğu sistemle başka bir dünyanın mümkün olduğunu gösterdiğini şimdi de direnişiyle bu inancı koruduğunu ifade etti.

“Rojava halkı diktatör Erdoğan’ın işgaline boyun eğmeyecektir” diyen Aydemir şöyle konuştu: “Bizler nefes aldığımız sürece DAİŞ’in sultanı Erdoğan’ın kirli planlarını sokak sokak, şehir şehir gezerek deşifre edeceğiz. Rojava’daki etnik temizlik girişimi durana dek mücadelemizi sürdüreceğiz.”

Konuşmalardan sonra şiir ve müzik dinletisiyle devam eden etkinlikten elde edilen gelirler Heyva Sor a Kurdistan’a verilecek.