Rusya'da Êzdîxan delegasyonu Irak elçisiyle görüştü

Rusya’nın başkenti Moskova’da Kürt kurumlardan oluşan bir delegasyon, Irak elçisi Haydar Mansur Hadi ile bir görüşme gerçekleştirdi.

Kürt delegasyonda KJK üyesi Culiyeta Aram, Rusya Êzidîler Kongresi başkan yardımcısı Ando Reşoyan ve Kongre üyesi Wazîr Kaşaxi yer aldı.

Irak’ın Rusya’daki elçisi Haydar Mansur Hadi ile, 3 Ağustos 2014’te DAİŞ çetelerinin gerçekleştirdiği soykırım saldırılarının yıldönümü vesilesiyle bir görüşme yapıldı. Kürt delegasyon, Êzidîlere yönelik dört yıl önce yaşanan saldırıları ve bugünkü duruma ilişkin kaygılarını anlattı. Şengal’in Irak’ın bir parçası olarak özerk statüye kavuşmak istediğini de aktaran delegasyon, Êzidîlerin ancak kendi öz yönetimi ve öz savunması ile DAİŞ gibi barbar çetelerden korunabileceğini kaydetti.

Delegasyon ayrıca, Irak parlamentosunda Êzidîleri temsil eden üye sayısının arttırılması ve Türkiye’nin Güney Kürdistan’daki işgaline karşı koymaya çağırdı. Delegasyon bununla birlikte Rusya’daki Êzidîlerin kutsal mekanları olan Leleş ve Şengal’i ziyaret edebilmeleri için Iraklı elçiden destek istedi.

Elçi Haydar Mansur Hadi ise, Êzidîlerin Irak toplumunun çok önemli bir parçası olduğunu, korunması ve gelişmesinin için Irak merkezi hükümetinin önceliklerinden olduğunu söyledi.

Hadi, Irak hükümetinin uluslararası örgütlerinin yaptığı yardımları Irak’ta yaşayan etnik ve dini azınlıkların yardımı için kullandığını savunurken, bunların en öncelikli olanının Êzidî topluluğu olduğunu ifade etti. Iraklı elçi, delegasyonun taleplerinin Bağdat’a ileteceğini ve Şengal’e ilişkin gelişmeler hakkında Êzidî toplumunu bilgilendireceklerini söyledi.