Rusya’da ilk Newroz Kırım’da kutlandı

Rusya Federasyonu’na bağlanan Kırım Cumhuriyetinde düzenlenen bir etkinlikle Newroz bayramı kutlandı. Kutlamada konuşan Mehmet Eziz, “Kürtlere dayatılan inkarcı politikalara karşı Newroz ruhuyla mücadele edelim” dedi.

Kırım Cumhuriyetine bağlı Cankoy kentinde yaşayan Kürtler ve dostları düzenledikleri bir etkinlikle Newroz bayramını kutladı. Şakolad Salonunda düzenlenen etkinliğe Kırım’da faaliyet yürüten Kürt kurum temsilcileri ile farklı haklardan kurum temsilcileri de hazır bulundu.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fotoğrafları ile PKK ve KCK bayraklarının asıldığı salonda, Kürdistan Özgürlük Mücadelesinde yaşamını yitirenlerin anısına bir dakikalık saygı duruşu yapıldı.

Saygı duruşunun ardından etkinlikte konuşan Cankoy Kürt Ulusal Kültürel Otonomisi Eşbaşkanları Mehmet Eziz ve Mariya Ferhat, etkinlikte hazır bulunan misafirlerin bayramını kutladı.

Eziz, “Biz Kürtler için Newroz bayramının çok büyük bir önemi var. Newroz baharı müjdelediği gibi halklara dayatılan zülüm ve baskıların son bulması anlamına da geliyor. Bu Newroz bayramında mücadelemizi büyüterek Önderliğimizi özgürleştirebilir ve Kürdistan’da sömürgeci faşist rejimlere son verebiliriz. Ayrıca bu Newroz’a direnişleriyle damga vuran açlık grevinde bulunan tüm değerli arkadaşlarımızı Kırım’daki Kürtler adına selamlıyor ve mücadelelerinde onların yanında olduğumuzu belirtmek istiyorum” ifadelerini kullandı.

Kadın mücadelesine dikkat çeken Mariya Ferhat ise şunları şöyle konuştu: “Kürdistan’da yürütülen kadın mücadelesi tüm dünya kadınlarına ilham veriyor. Newroz kadın direnişin rengiyle bizim için daha da anlamlı oluyor. Biz kadınlar Newroz’u Önderliğimizle özgür topraklarda kutlamak istiyoruz. Bu anlamda kadınların başını çektiği açlık grevleri anlamlıdır. Bu eylemlerin zafere ulaşmasın için tüm Kürtlerin daha güçlü mücadeleye katılması gerek. Mücadeleyi büyüterek zafere ulaşabiliriz.”

Eşbaşkanların konuşmasının ardından etkinlikte hazır bulunan kurum temsilcileri de Newroz bayramını kutlayan konuşmalar yaptı. Konuşmaların ardından etkinlik müzik dinletisi ile devam etti.

Sahneye çıkan Hozan Simar, Berfin Mamedova, Ersin,Koma Sê Bira, Beko ve Kamran Lezgiyev'in şarkıları eşliğinde halaylar çekildi.