Rusya ve Almanya’da Şengal için anma etkinlikleri

Rusya’nın bir çok bölgesinde Şengal soykırımının dördüncü yıldönümü vesilesiyle anma toplantıları yapıldı. Almanya’nın Frankfurt kentinde de katledilenler anısına mumlar yakıldı.

Moskova’da Mala Kurda derneğinde düzenlenen toplantıya, Kürdistan’ın dört parçasından Kürtler katıldı. Toplantıya katılanlar, bu katliamların tekrarlanmaması için daha fazla örgütlenme ve birliğe ihtiyaç duyulduğunu kaydetti. KCK Rusya temsilcisi Ferman Garzan, KJK üyesi Culiyeta Aram, Rusya Kürt Otonomisi Eşbaşkanı Lîyana Sîmoyan ve PYD Rusya temsilcisi Ebduselam Eli birer konuşma yaptılar. Konuşmalarda 3 Ağustos 2014’te yaşananlar ve DAİŞ çetelerine karşı verile direnişten bahsedildi.

Tambov ketinde de Mala Kurda’da yapılan anma etkinliği, saygı duruşu ile başladı. Toplantıda konuşan KCK üyesi Fatma Arin, Êzidîlere karşı yapılan katliamların benzerlerinin yaşanmaması için Kürt halkının daha fazla örgütlenmesi ve özsavunmalarını güçlendirmesi gerektiğini belirtti. Arin, bugün Kurt halkının, önderi Abdullah Öcalan’ın geliştirdiği demokratik manifesto sayesinde kendi örgütlülüklerini ve birlikteliklerini daha da pekiştirdiğine de dikkat çekti.

Çelyabinsk kentinde yapılan toplantıda Êzidî toplumuna karşı tarih boyunca yapılan katliamları anlatırken, örgütlenme, özsavunma ve birliğin önemine vurgu yapıldı. Çelyabinsk Êzdîxan Hareketi Başkanı Sêvdînê Azad, DAİŞ barbarlarının yaptığı katliamlara karşı BM başta olmak üzere uluslararası toplumun sessizliğini kınadı. Çelyabînsk Kürt topluluğu önde gelenlerinden Ezîzê Îsko, Şengal’deki katliamda KDP’nin rolünün de olduğuna işaret ederek, “ihanetle” suçladı. Toplantıda söz alan Feyate Usiv, Kürt halkının ancak Öcalan etrafında birleşerek varlıklarını sürdürebileceklerini ve özgürlüklerine kavuşabileceklerini dile getirdi.

FRANKFURT

Almanya’nın Frankfurt kentinde Amara Kadın Meclisi öncülüğünde bir anma etkinliği gerçekleştirildi. 3 Ağustos günü 17.00 ile 19.00 saatleri arasında Konstablerwache Zeil'de bir araya gelen eylemciler, katliamda hayatını kaybedenler anısında mumlar yaktı ve çiçekler bıraktı. Saat 18.00’de bir dakikalık sessizlik eylemi yapıldı.

Eylemde Almanca “Esir düşen kadınları unutmadık, unutmayacağız. Şengal kadınlarının özgürlüğü, insanlığın özgürlüğüdür” yazılı dövizler taşınırken, YJK-E adına hazırlanan bir bildiri okundu.