Salih K.’nin duruşması görüldü

Stuttgart’ta Kürt siyasetçi Salih K. hakkında açılan davanın duruşmasına devam edildi. Stuttgart Eyalet Yüksek Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya Salih K. ve avukatı Anna Busl katıldı.

129b’den yargılanan ve 'yurtdışındaki bir örgüte üye' olmakla suçlanan Salih K.'nin, Temmuz 2016 ve Haziran 2018 arasında PKK’nin Freiburg bölge sorumlusu olarak faaliyet yürüttüğü savunuluyor.

Salih K. hakkındaki ilk duruşma 17 Nisan’da görülmüş ve avukatı suçlamalara karşı 65 sayfalık bir savunma yapmıştı. bugünkü duruşmada ise eyalet kriminal dairesi başkomiseri Durschnabel şahitlik yaptı. Avukatların 'tehlike teşkil edecek bir durum yok" itirazına rağmen Başkomiser ’güvenlik’ gerekçesiyle tanınmamak için peruk, gözlük, bıyık takarak dış görüntüsünü değiştirdi.

İfadesinde Salih K.’yi 2017’nin ortalarından itibaren takip ettiğini, bunun kendisinin ilk dosyası olduğunu ifade eden Başkomiser, Yabancılar Polisi’nden aldığı bilgilere göre; Salih K.’nin Ankara’da bir dönem DTP il başkanlığı yaptığını, Kürt olduğu için maruz kaldığı baskılar sonucu Almanya’ya geldiğini belirtti. Evli ve 3 çocuk babası olduğunu ekledi. 2017 yılında Kürtlerin bir yürüyüşünde çıkan tartışmada Salih K.’yi fark ettiğini ve takibe başladığını söyleyen Başkomiser, suçlamalarını tahminlerine dayandırdı. Stantlar açarak satılan yiyecek ve içeceklerin paralarının bağış olarak PKK’ye aktarılmış olabileceğini tahmin ettiklerini söyledi. Bir konuşmasında kurduğu “İşten sonra senle gezmeye gidelim mi” sözü ise PKK’ye bağış toplamak için görüşme yapmak olarak yorumlandı.

Tutuklandıktan sonra ise Salih K.’nin telefonu üzerinde incelemeler yapıldığı da kaydedildi. Salih K. ile ilgili oluşturulan dosyada görevli olan memurlar ve tercümanın isimlerinin gizli tutulması da dikkat çekti. Mahkeme heyeti de uygulamaya tepki göstererek, "bunun bir gerekçesi yok, daha önceki mahkemelerde isimler yazılıydı" vurgusunda bulundu.

Başsavcının 'kadro ve sempatizan ayrımını nasıl yapıyorsunuz' sorusuna cevapta başkomiser, kadroların yürüyüşlerde yelek ve bayrakları dağıttığı, telefon görüşmelerinde organizasyonlar ve biletlerle ilgili konuşmalar yaptığı gibi mesnetsiz açıklamalarda bulundu.

Daha sonra mahkeme heyetine sağlık raporu sunuldu. Sağlık raporunu değerlendiren heyet cezaevi ile görüştüğünü ve koşulların tekrardan gözden geçirileceği belirtildi. Mahkeme savcının sunduğu bir iddaname ve Salih K.’nin yazılı ifadesi okunduktan sonra mahkeme 8 Mayıs’a ertelendi.