Salzgitter, Montpellier ve Toulouse’da 14 Temmuz anmaları

Almanya’nın Salzgitter, Fransa’nın Montpellier ve Toulouse kentlerinde 14 Temmuz Büyük Ölüm Orucu direnişçileri ve Türk hava saldırısına hayatını kaybeden KCK Genel Başkanlık Konseyi üyesi Diyar Xerib anıldı.

SALZGITTER

Salzgitter’daki anma Berçem Cilo Kadın Meclisi ve Gençlik Yürütme Derneği çağrısıyla yapıldı. Anmada YJK-E üyesi Hakime Yusef ve FED-DEM üyesi Letif Karakaş tarafından yapılan konuşmalarda, 14 Temmuz direnişçileri ve Xerib’in yürüttüğü mücadeleler anlatıldı.

Anma etkinliğinin yapıldığı salonda, çiçekler ve mumlarla donatılmış Xerib’in fotoğrafının bulunduğu bir masa kuruldu.

Bir dakikalık saygı duruşunun yapıldığı anmada, 14 Temmuz direnişçilerini anlatan bir sinevizyon gösterimi de yapıldı.

YJK-E üyesi Hakime Yusef, “Biz her zaman Saraların, Mazlumların, Kemallerin ve Hayrilerin izinde olacağız. Biz nasıl Amed’in duvarlarını çökerttiysek, öyle ihanetin duvarlarınıda yıkacağız” dedi.

Yusef, “Kürdistan topraklarında bizi mülteci yapmak istiyorlar, Kürdistan’da kurduğumuz demokratik sistemi yok etmek istiyorlar” diye ekledi.

“Kürtleri kendi kardeşlerin elleriyle Kürdistan toprakların üzerinde yok etmek istiyorlar” diyen Yusef, “Ama (...) bir kişi de kalsak direnmeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

FED-DEM üyesi Letif Karakaş da Xerib’i yakından tanıdığını belirterek, onunla ilgili anılarını anlattı.

Konuşmalar ardından sık sık, “Kahrolsun ihanet”, “Helmetler ölmez”, “Bijî Serok Apo”, “Helmet’in ve Zeki’nin kanı yerde bırakılmayacak” ve “Şehid namirin” sloganları atıldı.

TOULOUSE

Fransa’nın Toulouse kentinde de aynı amaçla bir anma etkinliği yapıldı. Saygı duruşu ile başlayan anmada, Amed zindanında rejimin yaptığı vahşet ve buna karşı gerçekleşen tarihi direnişler anlatıldı. Etkinlikte 5 Temmuz’da Türk hava saldırılarında hayatını kaybeden Diyar Xerib, Devran Canfeda ve Şahin Dicle anıldı. Devran Canfeda için ayrıca Toulouse’de üç günlük bir taziye kuruldu.

MONTPELLIER

Fransa’nın Montpellier kentinde 14 Temmuz direnişçileri ve Diyar Xerib anıldı. Montpellier Demokratik Kürt Toplum Merkezi Eşbaşkanı Cevat Güneş, Kürdistan şehitlerini anarak başladığı konuşmasında, “ 2 Eylül faşist-askeri darbesine karşı Diyarbakır zindanında gelişen tarihi 14 Temmuz 1982 Büyük Ölüm Orucu Direnişinin yeni bir yıldönümünü yaşıyoruz. 37’nci yıldönümünde tarihi 14 Temmuz Direniş ve Zafer Ruhunu selamlıyoruz. Hep yaşayacak olan bu ruhun kahraman yaratıcıları Mehmet Hayri Durmuş, Kemal Pir, Akif Yılmaz ve Ali Çiçek yoldaşları ve şahıslarında tüm özgürlük mücadelesi şehitlerimizi saygı, sevgi ve minnetle anıyoruz. Bu tarihi onur kararının yıldönümü vesilesiyle amaçlarını başarma ve anılarını yaşatma sözümüzü bir kez daha yineliyoruz. Kürt halkının ve dostlarının ‘Ulusal Onur Günü’nü kutluyoruz” dedi.