Schmidt: CPT İmralı’yı yeniden ziyaret etmeli, AB çağrıda bulunmalı

ELDH Genel Sekreteri Thomas Schmidt, Avrupa Birliği Dış Politika Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’in Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın tutsaklık koşullarının iyileştirilmesi için çağrıda bulunması gerektiğini belirtti.

Nisan ayında Demokratik ve İnsan Hakları İçin Avrupa Hukukçular Birliği (ELDH) ve Lawyers for Lawyer, Avrupa Komisyonu İşkenceyi Önleme Komitesi’ne (CPT) bir mektup yazarak, İmralı’ya ziyarette bulunmasını istedi.

14 Eylül’de de aynı hukukçu örgütlerinin de desteğiyle yüzlerce avukat Brüksel’de yapılan bir basın toplantısında, İmralı’ya gitmek için Türk Adalet Bakanlığı’na bir mektup gönderdiklerini duyurdu.

1965 yılında kurulan İngilizce dilli medya The Brussels Times’ın internet sitesinde ELDH Genel Sekreteri Thomas Schmidt ile Kürt Halk Önderi’ne ilişkin yapılan bir söyleşiye yer verildi.

Siteye konuşan Schmidt, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın sağlık durumuna ilişkin güncel bilgi olmadığın belirterek "Ailesi ve avukatlarıyla görüşmesi yasaklandı. Mart 2021'deki kısa bir telefon görüşmesinden bu yana onunla hiçbir temas olmadı” dedi.

Thomas Schmidt, son yıllarda Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın cezaevi koşullarında olumlu bir değişiklik olmadığını ifade ederken “2019'da bir dönem dışında avukatların kendisiyle görüşmesine izin verilmedi. Kendisine gönderilen mektupların ulaşıp ulaşmadığı bilinmiyor. Mektup yazmasına izin verilmiyor” diye konuştu.

“AB veya Avrupa Birliği Dış İlişkiler Servisi (EEAS) Öcalan için daha fazlasını yapabilir mi?” şeklindeki bir soruya da yanıt veren Schmidt, Avrupa Komisyonu adına Komisyon Üyesi Johannes Hahn'ın Türkiye'deki cezaevi koşulları hakkında Nisan 2019'da verdiği yazılı yanıta atıfta bulundu.

Yanıta göre Komisyon, İmralı cezaevinde “mahkumlar ve dış dünya arasındaki temasın fiilen yokluğuna ilişkin ciddi endişeleri” not etti.

Komisyon, Türkiye'yi defalarca CPT raporlarını yayınlamaya ve "işkenceye ilişkin sıfır tolerans politikası ve tecride karşı Avrupa standartlarına uygun olarak" tavsiyelerini ele almaya çağırdı.

Ancak The Brussels Times’a göre Thomas Schmidt hem AB'den hem de CPT'den daha fazlasını bekliyor.

Schmidt, AB'nin Dış Politika Yüksek Temsilci Josep Borrell, Türkiye'deki insan hakları durumunu iyi bildiğine işaret ederek, “Öcalan'ın cezaevi koşullarında iyileştirme çağrısında bulunmalı” dedi.

Schmidt "Ancak Öcalan'a avukat ziyaretinin yasaklanması İmralı'da yeni bir soruşturma açılması için gerekçe olmalıdır” ifadelerini kullandı.

Thomas Schmidt, "CPT'yi, yetkililerin gerekli önlemleri alması ve avukat ziyareti yasağının kaldırılmasını tavsiye etmeye çağırıyoruz” dedi ve şöyle noktaladı: “İki yılı aşkın bir süre önce CPT'nin son ziyaretinden bu yana koşulların ağırlaştığı göz önüne alındığında, CPT İmralı cezaevini tekrar ziyaret etmeli ve ziyarete ilişkin bir rapor hazırlamalıdır.”