Seçmene önemli uyarı

Almanya, Fransa ve Avusturya’da oy kullanma işlemi 2 günü geride bıraktı. Hafta sonu sandığa gidişlerin artması beklenirken, Avrupa Seçim Koordinasyonu’nda yer alan KCDK-E Eşbaşkanı Koç yurtdışındaki seçimi gazetemize değerlendirdi ve uyarılarda bulundu.

7 Haziran Perşembe günü başlayan seçiminin ilk günü sandığa gidişin beklenenin altında olduğuna işaret eden Koç, “Bizim seçmenimizin katılımının daha üst boyutlarda olması gerekiyor. Bütün seçim komisyonlarımızın seferberlik haline geçmesi gerekiyor. Daha yüksek katılım için hafta sonları iyi değerlendirilmeli” çağrısında bulundu.

iki OY PUSULASI VAR

Seçimin ilk gününde kendilerine ulaşan bilgilerden yola çıkarak yaşanan eksikliklere işaret eden KCDK-E Eşbaşkanı Koç, sandık başına gidecek seçmenlere ilişkin şu uyarılarda bulundu:

– 24 Haziran seçiminde hem milletvekili hem de cumhurbaşkanı seçiliyor, dolayısıyla 2 adet oy pusulası bulunuyor. Bazı seçmenlerimiz, sadece cumhurbaşkanı adayımız Selahattin Demirtaş’a oy veriyor, partilerin amblemlerinin yer aldığı ikinci oy pusulasını mühürlemiyorlar.

– Seçmenlere uyarımız şudur; 2 tane oy kullanacaksınız. Milletvekili seçimleri için HDP logosunun altındaki yuvarlağa, iki tarafa taşmayacak şekilde EVET ya da TERCİH mührü basılacak. Ayrıca cumhurbaşkanlığı için de Selahattin Demirtaş’ın isminin altındaki yuvarlağa aynı şekilde EVET ya da TERCİH mührü basılacak.

– Oy pusulasının üzerine yazı yazmak, üzerine herhangi bir işaret koymak, oyunuzun geçersiz olmasına neden olacaktır.

– İki oy pusulasını aynı zarfın içine koyup ağzını kapattıktan sonra sandığa atmanız gerekiyor.

HER OY DEĞERLİDİR

“Her bir oy bizim açımızdan çok değerlidir” diyen Koç, “Her kullanılmayan oy faşizme hizmet ediyor. Faşist zihniyetler sandık başında da bize karşı blok biçimde hareket ediyorlar. Hiçbir Kürdistanlı, hiçbir demokrat, hiçbir sosyalistin bu faşizm ve diktatörlük karşısında oy kullanmama gibi bir lüksü yoktur. Bu bir gaflet olur” ifadelerini kullandı. Geçmiş seçimlerden daha fazla HDP seçmeninin sandık başına gitmesi gerektiğini söyleyen Koç, “Bizim seçmenimizin katılımının daha yüksek olması gerekiyor. Bu seçiminin tayin edici olduğu bilinciyle hareket etmeliyiz. 9 günümüz var. Bu günleri iyi değerlendirip, büyük bir yoğunlukla çalışmamız gerekiyor. Ulaşılmayan, sandığa gitmeyen seçmen kalmamalıdır” diye konuştu.

GECİKMEDEN OY KULLANIN

Seçmenlerin gecikmeden oy kullanmasının önemine vurgu yapan Koç, “Hafta sonları yığılmalar olacaktır. Bu nedenle seçmenlerimiz gecikmeden sandık başına gitmeli, hafta sonuna kalmamalı. Hemen iş çıkışında en yakın konsolosluğa gidip kullansınlar. İş çıkışları zaman var, seçmenler saat 09’a kadar oy kullanabilirler.

Koç, seçmenleri sandıklara taşımak için gerekli hazırlıkların da yapıldığını söyledi. Koç şunları belirtti: “Bütün ülkelerdeki toplum merkezlerinde otobüsler tutulmuş durumda. Herhangi bir seçmen oy kullanmak istiyorsa en yakın toplum merkezimize başvurabilir. Ne kadar uzakta, nerede ulursa olsun arkadaşlarımız gidip kendisini alacak ve oy kullanması için seçim merkezine götürecektir. Yine tüm sandıklarda müşahit arkadaşlarımız, itiraza yetkili görevlilerimiz var. Oy kullanırken sorun yaşayanlar arkadaşlarımıza başvurabilir.”

Kaynak: Yeni Özgür Politika