Sivas’ta katledilenler Biel’de anıldı

Sivas ve Çorum katliamlarında yaşamını yitirenler İsviçre’nin Biel kentinde düzenlenen bir etkinlikle anıldı.

Demokratik Alevi Federasyonu (FEDA), Sivas katliamının yıl dönümü vesilesiyle İsviçre’nin Biel kentinde düzenlediği bir etkinlikle Sivas ve Çorum katliamlarında yaşamını yitirenleri andı. Biel Alevi Derneğinde düzenlenen anmaya FEDA Avrupa Eşbaşkanı Veli Kaya ve HDK-Avrupa dönem eş sözcüsü Demir Çelik katıldı.

Katliamda yaşamlarını yitirenler anısına yapılan bir dakikalık saygı duruşuyla başlayan anmada ilk olarak söz alan HDK-Avrupa dönem eş sözcüsü Demir Çelik tarihsel olarak Alevilere dönük katliamları hatırlattı.

Sivas katliamının organize bir şekilde bire bir devlet eliyle gerçekleştirdiğini söyleyen Çelik, katliamın gerçek sorumlularının üzerinden geçen zamana rağmen hala açığa çıkarılıp yargılanmamasının kabul edilir hiçbir yanının olmadığını belirtti.

Çelik’in ardından söz alan FEDA Avrupa Eşbaşkanı Veli Kaya ise Alevilerin tarihten bugüne devlet zihniyetinin hedefinde olduğunu söyledi.

Kaya, “Kendi kimliğiyle, kendi inançlarıyla yaşamak isteyen farklılıklar, ne yazık ki geçmişten günümüze tekçi zihniyete sahip olan Türk devleti tarafından hep hedef haline getirilmiştir. Türkiye’deki tekçi zihniyetin en büyük acısını aleviler ve Kürtler yaşamıştır ve hala yaşıyor” dedi.

Alevilerin bugün de yeni katliamlarla yüz yüze olduğuna dikkat çeken Kaya, “Aleviler, tekçi, retçi ve merkeziyetçi sistem karşısında Kürt Özgürlük Mücadelesinin yanında saf tutması gerekir” diye ekledi.

Yapılan konuşmaların ardından katliamda hayatlarını kaybedenler anısına mumlar yakılıp deyişler söylendi.

Öte yandan aynı amaçla İsviçre’nin Solothurn kentinde de Alevi Kültür Merkezinde bir anma etkinliği düzenlendi.